Graanprijzen dalen licht
De graanprijzen daalden in september fors als gevolg van de goede oogstverwachtingen. Bovendien drukte de slechte kwaliteit van tarwe uit Frankrijk de voertarweprijs verder omlaag, meldt Agrifirm in zijn wekelijkse update.
In de maand oktober zijn forse prijsstijgingen voor granen plaats gevonden. Zo steeg het novembercontract op Chigaco van de tarwe met 11 procent ten opzichte van september en maïs zelfs met 17,2 procent op het eerst aflopende decembercontract.
Speculatie op termijnmarkt
In Parijs (Matif) werd de tarwe 11,3 procent duurder, maar de maïs steeg slechts met 2,1 procent. De belangrijkste redenen zijn zoals bekend speculatie op de termijnmarkt en de vertraagde oogst van de maïs in de VS.
Daarnaast gaat de Russische tarwe in een slechte conditie de winter in en kampt men in Australië met droogte. De maand november is vooralsnog ingezet met een lichte daling.
Positieve berichten
Positieve berichten die een neerwaartse trend ondersteunen zijn:
- De graanoogst in de VS ontwikkelt zich positief. Het Amerikaanse Crop Progress bracht naar buiten dat de maïsoogst er beter voorstaat dan eerst werd gedacht. Zo is 65 procent van de maïs geoogst, maar altijd nog 5 procent lager dan het 5-jarig gemiddelde. De wintertarwe kreeg voor rating good to excellent 59 procent en blijft zich uitstekend ontwikkelen.
- De Europese Commissie verlaagt de importheffing op maïs als gevolg van de gestegen maïsprijzen op de wereldmarkt. Met deze maatregel biedt het de mogelijkheid om maïs gunstiger te importeren bijvoorbeeld uit de Oekraïne.
- De graanvoorraad in de wereld stijgt dit seizoen 2014/2015 naar een record van 429 miljoen ton en dat is genoeg om 22 procent van de jaarlijkse consumptie te dekken. Het is al weer 5 jaar geleden dat de verhouding eindvoorraad en verbruik hoger lag.
- Berichtgevingen die de prijs op de graanmarkt ondersteunen komen vooral uit Oekraïne en Rusland. Zo voorspellen diverse marktbureaus een 3 miljoen lagere tarweoogst voor 2015 voor Oekraïne en voor Rusland tot 12 miljoen lagere tarweoogst ten opzichte van 2014.
- Daarnaast profiteert de Europese export optimaal van de moeizame Amerikaanse markt als gevolg van een vaste dollar. De uitstekende Europese exportpositie geeft een goede ondersteuning aan de graanprijzen.
Prijzen, tarwe, gerst en maïs
Op de termijnmarkt en op de fysieke markt daalde de tarwe met 3 euro per ton. De gerst daalde op de termijnmarkt met 2 euro en mais met 1 euro. Op de fysieke markt daalde de gerst met 1 euro per ton en de mais met 3 euro per ton.
De notering voor de soja op het novembercontract steeg over de maand oktober met 14,1 procent. De belangrijkste reden is de krappe voorraad en de vertraagde oogst in de VS. Daarnaast speelt mee dat in Brazilië nog geen derde van de soja gezaaid is, terwijl dat normaal de helft is op dit tijdstip.
Sojaschroot
Het handelsbedrijf Bunge verwacht dat boeren in de VS en Zuid- Amerika hun soja voor 2015 maar mondjesmaat aanbieden. Hierdoor is er minder soja beschikbaar voor de internationale handel. Dit probleem doet zich al meerdere seizoenen voor in Argentinië waar boeren de soja vasthouden als instrument tegen inflatie.
In Brazilië is volgens het handelsbedrijf slechts 10 procent van de sojaschroot verkocht tegen normaliter 30 procent. In Europa wordt een recordoogst verwacht voor koolzaad meldt Strategie Grains. Voor dit oogstjaar is de verwachting 24 miljoen ton terwijl dat vorig jaar nog 21,1 miljoen ton was.
Prijzen soja en raap
De afgelopen week daalde eerst de sojaschroot om vervolgens de laatste dagen weer flink te stijgen. Op de fysieke markt was het verschil 5 euro en op de termijn kwam er weer 6 euro bij. Raapschroot steeg op zowel de fysieke markt als op de termijnmarkt met 1 euro per ton.
Tekst: Tom Schotman
Groeide op een vleeskuikenbedrijf in het Achterhoekse Vragender op. Schrijft sinds augustus 2013 voor Pluimveeweb.nl, vakblad Pluimveeweb, Pigbusiness.nl, vakblad Pig Business en de regionale agrarische vakbladen van Agrio.
Tekst: Agrifirm
Beeld: Susan Rexwinkel