'Export varkens kan goedkoper'
„Export van vleesvarkens naar Duitsland is eigenlijk geen export, maar lossen bij de buren’, vertelt Oostrom. „Een varken dat van Groningen naar Boxtel wordt vervoerd is immers langer onderweg dan een varken dat in het Achterhoekse Winterswijk wordt geladen en bij Tönnies wordt geslacht.”
Vee & Logistiek Nederland maakte een film over hoe de export van varkens naar Duitsland en de bijbehorende exportcertificering in zijn werk gaan. In het kader van de discussies over Schengen voor vee illustreert deze film hoe het grensoverschrijdend varkenstransport verloopt. Ook dat de veterinaire controle bij de ontvangende slachterij in Duitsland een afdoende controle op de varkens is.
Film over varkenstransport
De film toont het verschil tussen een exporttransport van slachtvarkens van Nederland naar een slachterij Duitsland en een binnenlands transport binnen Duitsland naar dezelfde slachterij. Op een Duits varkensbedrijf is het proces van laden, klopmerken, afwerken van papieren en vertrek van de vrachtwagen naar slachterij Tönnies gefilmd.
Hetzelfde proces is op een Nederlands varkensbedrijf gefilmd, maar dan inclusief de veterinaire exportkeuring en de grenspassage, op weg naar dezelfde slachterij in Duitsland. Daar is het lossen van beide wagens, en de veterinaire controle bij de ontvangst gefilmd.
Ronde Tafel
Vee & Logistiek Nederland vertoonde de film voor het eerst tijdens een Ronde Tafelgesprek over dit thema op woensdag 5 november. De brancheorganisatie organiseerde dit gesprek als onderdeel van een werkbezoek van twee medewerkers van DG Sanco van de Europese Commissie.
Het werkbezoek stond in het teken van de nieuwe diergezondheidsverordening waar in Brussel momenteel aan gewerkt wordt.
Klik hier voor de film.