‘Te goedkoop bouwen raad ik iedereen af’
De 45-jarige varkenshouder is de gastspreker op de Pig Business thema-avond Huisvesting op woensdag 19 november in Dalfsen. Hij houdt in totaal 3.000 zeugen en levert op jaarbasis ongeveer 100.000 vleesvarkens af. Op elke locatie heeft hij andere huisvestingssystemen.
Vistak afbouwen
Elshof groeide op een melkveebedrijf in Friesland op. In 1988 kocht hij samen met zijn ouders hun eerste varkensbedrijf in Drachtstercompagnie. Een paar jaar later kocht hij hun huidige thuislocatie in Marum en nam hij dit bedrijf samen met zijn vrouw Elsbeth (43) over.In de jaren daarna kocht het echtpaar nog een ander varkensbedrijf, voordat ze in 1997 besloten om een viskwekerij met meervallen op te starten.
Dit duurde tot 2006, voordat ze besloten om de vistak af te bouwen en in de varkens door te groeien. In de jaren die volgden, groeide de varkensstapel in rap tempo. Er werden tal van locaties met varkens bijgebouwd, gekocht of gehuurd. Inmiddels bezitten ze tien locaties verspreid over Groningen, Friesland en Drenthe. Bovenden heeft Elshof nog huurstallen met vleesvarkens in Duitsland.
Simpelste van simpelste
Hans Elshof is nu een vleesvarkensstal met circa 2.000 dierplaatsen aan het bouwen in het naburige De Wilp. De stal krijgt hokgroepen van 2 x 20, zodat de dieren op 0,72 vierkante meter mogen liggen. Het voersysteem is het simpelste van het simpelste: een enkelvoudig droogvoerciruit. „Ik heb Piétrain en die beperken zichzelf”, is zijn redenering. „Bovendien ben ik niet van plan om zelf voer te gaan malen en mengen. Met zoveel verschillende locaties is dit voor mij niet interessant.”
De verse lucht komt aan de zijgevel binnen en via deurventilatie ongeconditioneerd in de afdeling. Hij gebruikt vloeistofdichte prefab profielvloeren met vloerverwarming. Die lopen over in betonnen roostervloeren met dunne mestspleten en een grote mestspleet met opstaande rand die tegen de afdelingsmuur ligt.
Andere voordelen van de grote mestspleet zijn volgens hem: „Er vindt geen mestopeenhoping plaats en met schoonspuiten kun je gemakkelijk de grote drollen in de put spuiten.” In de put is er voldoende mestopslag voor een jaar. Een biologische luchtwasser zuivert de uitgaande lucht. De bouwkosten liggen rond de 400 euro per dierplaats.
Elshof vertelt dat hij in het verleden bij een locatie onder de 400 euro per vleesvarkensplaats heeft gebouwd. Hij kijkt er met weinig plezier op terug. „Dit is en blijft een probleemlocatie. Er is een onlogische hokindeling en het is er niet fijn werken.” Deze locatie is een wijze les voor hem geweest. „Goedkoop bouwen is goed, maar niet tot de laatste euro’s.”
Voerbakken allerbelangrijkste
Naast het te goedkoop bouwen, raadt hij varkenshouders af om op voerbakken te besparen. „Ik vind voerbakken het allerbelangrijkste in de stal.” De ondernemer wil geen draaiende of bewegende elementen in de voerbakken. Hij ziet dit als onderdelen die snel kapot kunnen gaan. Bovendien is hij groot voorstander van een dichte vloer onder de voerbak. „De brok valt niet snel in de put en dichte vloeren hoef je niet te vervangen als ze worden aangetast door het voer en water.”
De varkenshouder besteedt de nieuwbouw standaard uit aan de aannemer. Renovatie van bestaande stallen doet hij in eigen beheer. Voor renovatie gebruikt hij tweedehands spullen. Elshof heeft door zijn vele locaties een enorme variëteit aan varkensstallen. Hij heeft hypermoderne stallen met veel inhoud, maar ook kleine en gedateerde stallen. Toch hoeft dit volgens hem niet het verschil te maken in de technische resultaten. „De man op de locatie bepaalt meer het resultaat dan het huisvestingssysteem.”
Tekst: Ruben van Boekel
Beeld: Susan Rexwinkel