Graannoteringen blijven sterk schommelen
Agrifirm geeft in zijn wekelijkse update de volgende verklaringen voor de daling:
- Speculanten verkochten op grote schaal termijncontracten om zo hun winsten te verzilveren.
- De graanexporten door de VS blijven duidelijk onder de prognose.
- De Amerikaanse graanoogst (mais) ligt op schema met 10 procent van het areaal dat nog moet worden geoogst.
- De conditie van de wintertarwe in de VS is uitstekend en deze wordt inmiddels beschermd door een flink pak sneeuw.
- Opnieuw werd de oogst- en exportprognose voor Oekraïne verhoogd
Slechter nieuws is er over de omstandigheden voor de wintergranen in het Zwarte Zeegebied (Rusland en Oekraïne). Deze zij verre van ideaal. Op het Zuidelijk halfrond verloopt de oogst In Australië moeizaam door de slechte weersomstandigheden en in Brazilië zijn er problemen en met lage opbrengsten en kwaliteitsproblemen.
Voorlopig prijshoudend
Grote oogsten en wereldwijd grote voorraden werken prijsdrukkend maar de eerste berichten over de oogst in 2015 zijn minder positief zodat dit juist de prijzen ondersteunt. Voor de komende maanden wordt verwacht dat de graannoteringen eerder prijshoudend zullen zijn. Vanaf begin volgend jaar ligt een daling in de lijn der verwachting omdat de voorraden enorm zijn en dit graan een keer op de markt moeten komen. Bovendien zijn de ontwikkelingen van de nieuwe graanoogst voor 2015 van belang en dit zal naarmate het jaar vordert meer en meer van invloed zijn op de graannoteringen.
Deze week stegen de graannoteringen op de fysieke markt. Voor directe levering is het aanbod krap waardoor de premies wat omhoog gingen. De tarwe- en gerst noteringen stegen beide met 3 euro/ton, terwijl de maisprijzen daalden met 3 euro/ton. Voor de levering op termijn stegen de tarwe- en gerstprijzen met 1 euro/ton en mais daalde met 4 eruo/ton.
Marktinfo soja en raap
De noteringen van soja stonden deze week onder druk, wat voor een groot deel verklaard kan worden door winstnemingen van de speculanten. Ondanks de zeer goed productiecijfers in de VS zijn de sojabonen nog relatief hoog geprijsd wat voor een groot deel te wijten is aan de logistieke problemen in de VS. Ook zijn de exportcijfers van soja in de VS meer dan voortreffelijk. In Brazilië loopt de inzaai van soja nog iets achter op schema. Op dit moment is 63 procent van het areaal gezaaid, wat 6 procent lager is t.o.v. vorig jaar.
De sojaprijzen zijn de laatste weken gestegen door verlate oogst en de logistieke problemen in de VS. Ook wordt er in Zuid Amerika veel soja vastgehouden in de hoop op hogere prijzen. Door de grote vraag naar soja is de verwachting dat de markt de komende maanden vast zal zijn.
Op de fysieke markt daalden deze week de sojanoteringen voor directe levering en voor de leveringen op termijn met 10 euro/ton. De raapnoteringen daalden voor de beide perioden met 2 euro/ton.
Tekst: Ruben van Boekel