Steeds meer overlast van ratten
Het kenniscentrum vermoedt dat in de opkomst van ratten de mens een grote rol speelt. Tegen de NOS zegt directeur Nico Vonk van het KAD. „Een rat is op zoek naar voedsel, schuilgelegenheid en warmte. Die drie factoren creëren we als mensen wel." Hij benadrukt dat het belangrijk is om niet te knoeien met voer, zodat de dieren er niet op afkomen.
Geen gif meer
Het bestrijden van ratten wordt volgend jaar gecompliceerder. Vanaf 1 januari mogen geen bestrijdingsmiddelen meer worden gebruikt in de buitenlucht.
Volgens Vonk hoeft dat niet direct een probleem te zijn. „De professionele bestrijdingsbranche is deskundig genoeg. Er zijn alternatieven, zoals bijvoorbeeld klemmen." Het bestrijden van de plaagdieren wordt waarschijnlijk wel duurder, omdat klemmen arbeidsintensiever zijn dan het gebruik van gif.
Overlast zwarte rat
Dit jaar werd al bekend dat de zwarte rat steeds meer voorkomt in Nederland. Het dier houdt zich graag op in stallen en kan daar ziektes overbrengen op het vee, zoals varkenspest en mond-en-klauwzeer. Tegenwoordig is de rat vooral bekend als verspreider van salmonella.
Het bestrijden van de zwarte rat is meestal een proces van een lange adem. Het kan drie tot zes maanden duren voordat een bedrijf weer ‘schoon’ is.
Tekst: Ruben van Boekel