Varkensbotten zijn erg fosforrijke meststof
In Vlaanderen is de bodem rijk aan fosfor, maar elders is dat daarom niet zo. Aangezien het om een essentieel nutriënt voor plantenvoeding gaat, loont het de moeite om het te recupereren zodat niet alle fosfor ontgonnen moet worden uit mijnen.
In het kader van het Europees project Refertil gaan onderzoekers aan de slag met een wel erg ongewone bron van fosfor: varkensbeenderen. In een testinstallatie in Hongarije worden de beenderen in een zuurstofvrije omgeving verhit tot 600 graden.
Ideale fosformeststof
Het eindproduct, biochar, is rijk aan mineralen en in tegenstelling tot chemische meststoffen omzeggens vrij van zware metalen. Dat maakt het volgens de onderzoekers tot een ideale fosformeststof voor bioboeren.
Van varkensbotten een meststof maken, het klinkt misschien raar maar eigenlijk is het logisch als je ziet hoe rijk beenderen zijn aan fosfor en andere mineralen. Zoltán Palotai, een chemicus die werkt voor het Hongaarse Wessling labo, noemt de verkoolde varkensbotten een goede natuurlijke bron van fosfor omdat er maar liefst 30 procent van het nutriënt in zit. Daarnaast is het ook rijk aan calcium.
Kwalitatieve meststof
Onderzoekers hebben een goed oog in het potentieel als meststof voor landbouwgewassen. „Deze erg kwalitatieve meststof verhoogt de weerbaarheid van planten, bijvoorbeeld tegen droogtestress maar ook tegen ziekten”, vertelt onderzoeker Massimo Pugliese van de Universiteit van Turijn.
Zelfs als zijn varkensbeenderen nog zo’n goede bron van plantenvoeding, het komt er vooral op aan om competitief te zijn met andere meststoffen. Binnen de vijf jaar zou dat het geval kunnen zijn.
Aan het Refertil-project nemen onderzoekers uit tien EU-lidstaten deel. Hongarije coördineert het onderzoek. Van het totale kostenplaatje van 4,15 miljoen euro neemt de EU 2,99 miljoen euro voor zijn rekening.
Tekst: Tom Schotman
Groeide op een vleeskuikenbedrijf in het Achterhoekse Vragender op. Schrijft sinds augustus 2013 voor Pluimveeweb.nl, vakblad Pluimveeweb, Pigbusiness.nl, vakblad Pig Business en de regionale agrarische vakbladen van Agrio.
Tekst: Vlaams infocentrum land- en tuinbouw, tuinbouw