Nog onduidelijkheid over Nederlands PED-virus
Dierenartsenpraktijk Horst meldt in zijn nieuwsbrief dat de infectieroute van het virus nog niet bekend is. De symptomen van PED zijn verminderde eetlust, verhoogde lichaamstemperatuur en diarree. Dieren produceren waterdunne tot brijige mest met een geelgroene kleur en dat kan drie weken aanhouden.
Nauw verwante stam
Het gaat om een PED-virus dat nauw verwant is aan een stam die in de Verenigde Staten op veel bedrijven schade aanricht. Het virus in Nederland wordt als mild bestempeld, maar deze term moet voorzichtig worden gebruikt, stelt de Dierenartsenpraktijk Horst. Het is nog niet bekend hoe het geïsoleerde virus zich bij zeugen en biggen gedraagt. In Duitsland zijn momenteel veel gevallen van PED met een brede verdeling over de verschillende deelstaten.
Het PED-virus is een Corona virus. Het is zeer infectieus en kan via de lucht, vliegen, ongedierte, mensen, kleding, schoeisel, materialen en mest worden overgebracht. Vooral de mest is erg besmettelijk en de mest kan langdurig grote hoeveelheden infectieus virus bevatten. Er is geen behandeling mogelijk voor aangetaste varkens, behalve uitzieken en de omstandigheden optimaliseren. Varkens die de ziekte doormaken hebben daarna een immuniteit die 5 tot 6 maanden aanhoudt. Daarna zijn ze weer gevoelig voor infectie. Positief is dat het virus gevoelig is voor reinigings- en desinfectiemiddelen.
Verschil van mening
Over de bestrijding binnen een bedrijf waar het PED-virus aanwezig is, bestaat verschil van mening. Enerzijds is het zaak het virus binnen het bedrijf te isoleren, echter dit blijkt bijzonder lastig. Anderzijds is het een optie alle varkens op het bedrijf zo snel mogelijk te infecteren om zo de virusuitscheiding te stoppen en de gewenste immuniteit op te bouwen. PED is geen zoönose en is niet aangifteplichtig. Vlees en vleesproducten zijn niet infectieus en het PED virus is niet besmettelijk voor andere diersoorten.
Preventie van het voorkomen van het PED-virus op een varkensbedrijf zit voornamelijk in een strikte hygiëne. Extra aandacht voor de hygiëne bij de aan- en afvoer van dieren door een strikte scheiding te hanteren is belangrijk. Medewerkers moeten binnen en tussen bedrijven gescheiden blijven en zorgen dat ze schoon de stal in gaan en de stal ook weer schoon verlaten. Dat betekent douchen en het gebruik van mondkapjes, haarnetjes en handschoenen. Het is verstandig de gangen in de stal elke dag te ontsmetten. Daar waar dat mogelijk is wordt aangeraden om eigen transport in te zetten en het advies is om externe bezoekers op het bedrijf zo veel mogelijk te weren.
Tekst: Ruben van Boekel