‘Niet castreren is een doodlopende weg’
Tijdens de Pig Business Jaarspecial in Dalfsen vorige week woensdag werd er ook gepraat over castreren en dat steeds meer zeugenhouders weer met castreren beginnen. Mark Tijssen (LTO) noemde het een slechte ontwikkeling. „Beren zijn veel efficiënter en leveren meer rendement op. We kunnen maatschappelijk gezien ook niet meer terug. De kwaliteit moet gedragen worden door de markt.”
De andere tafelgast Gé Backus (Connecting Agri & Food) voegde hier aan toe. „In Nederland moeten we in keten gaan opereren om voer en genetica in te zetten om het berengeurcomponent te verminderen. In Duitsland zijn ze hier al wel mee bezig. Het is een kwestie voor tijd, voordat ook de Duitsers om zijn.”
Veel weerstand
Maar Cor van der Post, directeur van Compaxo in Zevenaar en Tijje de Vries, kwaliteitsmanager van het vleesproductenbedrijf dat wekelijks 30.000 varkens slacht, twijfelen ernstig aan de haalbaarheid van dit ideaal. Van der Post: „We hebben dit zelf ook een kans gegeven. Mede omdat de varkenshouder er een financieel voordeel mee kon halen en vanwege het dierwelzijn. Maar we zien nu problemen met de afzetmarkt. Tachtig procent van onze producten wordt geëxporteerd en er bestaat veel weerstand bij een aantal klanten over vlees van beren.”
Dat de rest van Europa zich met Nederland mee beweegt, is naar de mening van De Vries ook niet waar: „Uit de cijfers blijkt dat wij tachtig procent van de beerbiggen niet meer castreren. In de ons omringende landen zoals België en Frankrijk is dat percentage vier tot zeven procent en er lijkt geen groei plaats te vinden. Indien er in 2018 een Europees verbod op castratie komt, ontstaat er een heel andere situatie. Wij betwijfelen echter heel sterk of dit verbod er gaat komen.”
Marktpositie verliest
Van der Post en De Vries waarschuwen dat Nederland langzamerhand de goede marktpositie verliest en dat andere opkomende landen zoals Polen deze overneemt. Van der Post: „We verpesten onze afzetmarkt. Tien jaar terug stonden we nog op plaats drie in Italië voor de kwaliteitswaardering van hammen. In 2012 stonden we op de zevende plaats. Dat kan nu onmogelijk beter zijn.”
Dat al het geurende berenvlees tot niet verhitte of koude producten wordt verwerkt, is volgens Compaxo ook niet waarschijnlijk. De Vries: „Ook die producten kunnen uiteindelijk door de consument worden verhit. Je maakt ons daarnaast ook niet wijs dat bijvoorbeeld een varkenshaas in een ander product wordt verwerkt, waardoor het vlees wordt afgewaardeerd.” Compaxo verwacht dat als het aantal beren groter wordt door een eventueel verbod op castratie de problemen voor de afzet alleen maar toenemen „We kunnen wel op deze manier doorgaan, maar het is volgens ons een doodlopende weg”, aldus Van der Post.
Lees aanstaande zaterdag het hele verhaal van Cor van der Post en zeugenhouder Willy Wolfkamp die weer begonnen is met verdoofd castreren in de regionale landbouwvakbladen Veldpost en Vee & Gewas.