Vaccinatietips tegen speendiarree
Enten voor speendiarree kan oraal via het drinkwater en drench
Enten voor speendiarree via het drinkwater en drench vergt een aantal specifieke aandachtspunten in vergelijking met een klassieke enting via de naald. Het is de bedoeling dat de onschadelijk gemaakte levende E. coli bacteriën uit de entstof de lokale immuniteit in de darm gaan stimuleren vooraleer de biggen met ziekmakende E. coli bacteriën in contact komen. Oraal enten kan op verschillende manieren, die qua toepasbaarheid en arbeidsgemak wel wat verschillen. De entstof kan via drinkbakjes tijdens de zoogperiode worden toegediend, of biggen kunnen individueel gedrenchd worden. De meeste varkenshouders kiezen omwille van het gemak voor voer/drinkbakjes. Het effect is bij beide toepassingsvormen immers gelijk.
Nog even kort het begrip speendiarree opfrissen. Speendiarree wordt in een groot aantal gevallen veroorzaakt door een ziektemakende E. coli stam, die is uitgerust met verschillende virulentiefactoren voor enerzijds het aanhechten aan de darm en anderzijds het specifiek veroorzaken van de diarreeproblematiek. Tegen deze ziekte, die klassiek optreedt tussen 3 en 7 dagen na het spenen, kan de big beschermd worden door het toepassen van een specifieke enting. In tegenstelling tot de meeste andere entingen die met of zonder naald in de spier of in de huid worden toegediend, dient de entstof tegenover speendiarree oraal toegepast. Dit is noodzakelijk omdat voor een goede bescherming van de biggen een lokale weerstand in de darm moet worden opgebouwd. Hierbij zullen de levende E. coli bacteriën uit de entstof aanhechten op de darmcellen en de opbouw van lokale antistoffen in de darm stimuleren. Dit proces zorgt al snel voor voldoende weerstand tegenover speendiarree. Deze lokale antistoffen zullen vervolgens zorgen dat binnenkomende ziekmakende E. coli bacteriën niet meer aan de darmcellen kunnen hechten, waardoor de daaropvolgende stappen van vermenigvuldiging en productie van gifstoffen worden verhinderd. Hierdoor wordt het klinisch beeld van speendiarree in de stal sterk gereduceerd. Bovendien zal door de verminderde uitscheiding van de ziekmakende E. coli bacteriën op middellange termijn de infectiedruk in de stal zakken, wat tot langdurige stabiele resultaten inzake reductie van speendiarree leidt.
Het oraal toedienen van een entstof kan op 3 verschillende manieren, middels individuele drench, via voer/drinkbakjes en via de drinkwaterleiding. Bij individuele drench wordt de entstof in één dosering met een drenchspuit in de bek van de zuigende big ingebracht. Deze toepassingsmethode vergt heel wat tijdsinvestering en mankracht, waardoor dit op lange termijn meestal vervangen wordt door een makkelijkere toedieningswijze. Enting via de voer/drinkbakjes gebeurt bij voorkeur door het verstrekken van water met electrolieten en een stabilisator of magere melkpoeder. De toediening via het drinkwatersysteem wordt zelden toegepast, aangezien dit enkel geschikt is voor bedrijven die pas vanaf 10 dagen na spenen problemen met speendiarree ondervinden. Het is belangrijk dat u als varkenshouder de toedieningsmethode kiest die het best bij u en uw bedrijfsmanagement past. Samen met uw bedrijfsdierenarts helpt Elanco graag bij het maken van de juiste keuze.
Tekst: Dr. Lic. VANGROENWEGHE Frédéric, Dipl. ECPHM Sr. Technical Consultant Swine Benelux – Elanco Animal Health
Beeld: Elanco
Bron: Elanco