Vooruitzichten voor 2015 positief
Het gemiddelde inkomen van varkenshouders – vooral van vleesvarkenshouders en gesloten bedrijven – is flink gedaald in 2014. Oorzaak is – naast het lagere verbruik van varkensvlees in de EU – het wegvallen van Rusland als afnemer.
Maar Rusland staat nu te schreeuwen om voedselimporten. Het land had gedacht de importen uit Europa en de VS te vervangen door die uit andere landen, maar dat komt maar niet van de grond.
Devaluatie
Met de forse devaluatie van de roebel zijn andere landen niet zo happig om goederen aan Rusland te leveren. Bovendien zijn buitenlandse producten dubbel zo duur geworden in Rusland, en de extra transportkosten van, zeg, varkens uit Brazilië in plaats van uit Europa, tellen extra mee.
In juli loopt de boycot af en LEI-econoom Siemen van Berkum verwacht niet dat Rusland die daarna zal verlengen. „Maar het is te hopen dat de economie tegen die tijd wat is opgeknapt”, zegt hij. „Met de huidige waarde van de Roebel is ook Europees varkensvlees duur voor Rusland.”
Zelfvoorzieningsgraad
Varkensproductie-econoom Robert Hoste ziet ook dat de varkenssector het nu moeilijk heeft. „Er zijn meer stoppers”, vertelt hij. „Maar op de langere termijn maakt dat niet zoveel uit; als er nu meer bedrijven stoppen, betekent dat minder stoppers als de markt weer aantrekt.” De Ruslandboycot is volgens hem al opgelost met een lichte daling van het aantal varkens.
„De Europese zelfvoorzieningsgraad is 110 procent, en vorig jaar ging 20 procent van onze exporten naar Rusland – dat is dus 20 procent van die 10 procent die Europa extra produceert.” Met een productieafname van 2 procent zou de markt dus weer zijn hersteld.
Varken van morgen
Naast de boycot zal herstel in 2015 ook afhangen van het ‘varken van morgen’. Dat concept krijgt volgend jaar zijn beslag. Als in januari de zeugen om zijn, kan in juli het vlees in de supermarkt liggen. Daarmee krijgen Nederlandse varkenshouders een paar jaar een beschermde markt.
„De eisen voor het Varken van Morgen zijn toegespitst op de Nederlandse situatie, maar je kunt verwachten dat na een jaar of twee Duitse varkenshouders ook aan die eisen voldoen.”