Volksgezondheid sterker in BZV
Met deze wijzigingen heeft Gedeputeerde Staten de BZV aan Provinciale Staten voorgelegd. De BZV is begin dit jaar vastgesteld, toen is ook afgesproken de BZV op genoemde punten uit te breiden.
Volksgezondheid
De Provinciale Raad Gezondheid, GGD en ZLTO hebben samen met Wageningen UR een sterkere verankering van volksgezondheid in de BZV onderzocht. Dit zorgt voor bijstellingen in de maatlat gezondheid en daarmee het toevoegen en herwaarderen van certificaten.
De genoemde partijen overleggen met certificeerders om bestaande certificaten in de veehouderij uit te breiden met volksgezondheidsaspecten. Als dat het geval is werkt dat door in een volgende versie van de BZV. De BZV beoordeelt daarnaast ook bovenwettelijke prestaties voor brandveiligheid en energie. Dit zal bij een aantal certificaten leiden tot een hoger aantal punten in de BZV.
Grondgebonden
Veehouders krijgen, uitgaande van de huidige normen, meer mogelijkheden om aan te tonen dat ze voldoende grondgebonden zijn. Dat is nodig als veehouderijen in de buurt van natuur en bebouwing willen uitbreiden.
Volgens de boerenorganisatie ZLTO blijven de regels desondanks te beperkend. De norm voor grondgebondenheid blijft dat een ondernemer 75 procent van de mineralenkringloop van zijn bedrijf op eigen grond moet kunnen rondzetten.
Eerste BZV bouwvergunningen
Tot begin december 2014 zijn er ongeveer 75 BZV aanvragen beoordeeld. De helft daarvan leverde een voldoende BZV-score op. Zeker in de beginfase was het nodig aanvullende informatie op te vragen om tot een correcte en complete invulling van de BZV te kunnen komen. Voor een tiental aanvragen hebben gemeenten inmiddels een bouwvergunning verleend op basis van de BZV.