'Marktacceptatie leidend bij beren mesten'
Dat zegt de NVV in een reactie op berichtgeving in Nederlandse kranten dat boeren zich gedwongen voelen hun beren weer te castreren, omdat slachterijen kortingen toepassen op het aanleveren van beren.
„In Nederland lopen wij overigens voorop met het niet castreren van biggen. Zo'n 70 procent van de biggen wordt al niet meer gecastreerd”, aldus de NVV.
Probleem
In Europa vormt de marktacceptatie van berenvlees een probleem. De stakeholders in de varkensvleesketen en de Europese dierenbescherming trekken samen op om daarin verandering te brengen. De partijen hebben afgesproken om gezamenlijk te streven naar Europese marktacceptatie van niet-gecastreerde dieren.
Een beer levert bij Nederlandse slachterijen nu 3 of 4 euro minder op dan een zeug of een gecastreerd varken. Een aantal slachterijen trekt daar nog eens 12 euro per dier vanaf als de boer te veel beren aflevert.
Ambitie is geen wetgeving
„De NVV heeft altijd gepleit voor Europese wetgeving”, zegt voorzitter Ingrid Jansen van de NVV. „De ambitie die binnen Europa is uitgesproken, is geen wetgeving. Alle partijen zijn duidelijk van mening dat de markt het moet accepteren. Zolang de markt het niet vraagt, moeten er geen verplichtingen komen om beren te houden.”
De markt is leidend stelt de NVV. „In Nederland produceren we nu niet meer beren dan de markt aan kan. Hierin staat de markt ook centraal.” Wanneer blijkt dat deze ambitie onhaalbaar is, kunnen we dit ook gebruiken in onze verdediging tegen wettelijke verplichting.
Verklaring van Noordwijk
De stakeholders in de varkensvleesketen spraken in 2007 in de Verklaring van Noordwijk de ambitie uit om in Nederland te gaan stoppen met het castreren van beren. Voor de Nederlandse markt is dat doel in ons land een jaar eerder dan gepland, bereikt.
Dit in het kader van het Varken van Morgen waar CBL-leden samen met de vleessector afspraken hebben gemaakt om varkensvlees verder te verduurzamen. Tot die tijd werden biggen als tussenoplossing verdoofd gecastreerd. In 2011 ondertekenden Europese partijen de Verklaring van Brussel om in 2018 in de hele Europese Unie met castratie van biggen te stoppen.