Agrosector in Bosatlas van het voedsel
Twee derde van de landoppervlakte van Nederland is landbouwgrond. Nederland staat op de wereldranglijst van voedselexporteurs tweede. „Waarin een klein land groot kan zijn”, zegt Mac van Dinther in een recensie in de Volkskrant.
Weetjes
De uitgave staat vol feiten en weetjes, zoals bijvoorbeeld; Het aantal boeren halveert structureel. Dat zorgde voor een toename van de bedrijfsomvang met een factor 5, terwijl de opbrengst van komkommers verzevenvoudigde. Eén op de drie vrachtwagens op de Europese wegen vervoerd eten. En Nederlanders gooien gemiddeld 80 kilo eten weg, waarvan 50 in de vorm van ongebruikt voedsel en kliekjes
Onderwijs
De eerste oplaag is 14.000 exemplaren, aan de tweede wordt inmiddels gewerkt. In het voorjaar 2015 komt een aparte onderwijseditie uit. Bedoeling is om alle middelbare scholen te voorzien van 15 exemplaren. Daarbij horen vijf lessen met interactieve kaarten voor het digitale schoolbord
Gezonde voeding
In de fraai geïllustreerde uitgave staat naast voedselproductie en -consumptie veel meer, onder meer over gezondheid, economie en klimaat, verduurzaming, handel en distributie. Uiteraard wordt ook aandacht besteed aan bijvoorbeeld gezonde voeding, overgewicht, hygiëne en houdbaarheid van voedsel.
‘Zonder voedsel kunnen we niet leven. Voedsel is de bron van onze energie, het zorgt (…) dat ons lichaam goed functioneert’, zijn de eerste regels in deze Bosatlas. De laatste woorden van dezelfde inleiding klinken ambitieus: ‘En wie weet helpen we lezers zo bij het maken van persoonlijke keuzes over wat ze eten en waar ze dat kopen.’
Tekst: Joyce Cornelissen
Tekst: LTO