PED waarschijnlijk milde variant
Zoals het er nu naar uitziet, lijkt de situatie sterk op de situatie die eerder in Nederland (in november 2014) en in andere Europese landen als Duitsland is waargenomen. De veehouder, dierenarts en overige betrokkenen zijn geïnformeerd, zodat zij de maximale hygiëne-eisen in acht kunnen nemen om verdere verspreiding te voorkomen.
Omdat het om een zogenaamde bedrijfsgebonden aandoening gaat, is er geen meldingsplicht. Het virus is niet overdraagbaar op mensen en vormt geen gevaar voor de voedselveiligheid. Op dit moment vindt een nadere typering van het virus plaats om definitief te bepalen om welke variant het gaat.
Hygiënemaatregelen essentieel
„Geef, om besmetting tegen te gaan, nog meer aandacht aan hygiëne rondom bedrijfsbezoeken”, adviseert de GD. „Een veehouder kan veel doen om besmetting te voorkomen.”
„Bij verhoogde uitval met verdenking van dit virus, isoleer dan de verdachte dieren en gebruik aparte naalden en wegwerpspuiten om overdracht te minimaliseren. Attendeer uw erfbetreders ook op hygiënemaatregelen (betreden van de stal alleen in bedrijfskleding, achterlaten van de (wegwerp)bedrijfskleding bij vertrek en handen wassen).”
Ontsmette veewagens
„Het virus kan ook door transport verspreid worden. Accepteer uitsluitend goed gereinigde en ontsmette veewagens op uw bedrijf en zorg dat de reiniging en ontsmettingsvoorzieningen op uw varkensbedrijf up to date zijn”, raadt de GD ten strengste aan.
„Zorg er samen met uw transporteur voor dat alle hygiënemaatregelen in acht worden genomen en de chauffeurs niet in de stallen komen”, adviseert de GD. Varkenshouders die nog vragen hebben, kunnen het beste contact opnemen met hun eigen dierenarts, volgens de GD.
Tekst: Tom Schotman
Groeide op een vleeskuikenbedrijf in het Achterhoekse Vragender op. Schrijft sinds augustus 2013 voor Pluimveeweb.nl, vakblad Pluimveeweb, Pigbusiness.nl, vakblad Pig Business en de regionale agrarische vakbladen van Agrio.
Tekst: Gezondheidsdienst voor Dieren