Varken na besmetting halfjaar immuun voor PED
Varkens die de besmetting hebben doorgemaakt, hebben dan voor vijf tot zes maanden immuniteit opgebouwd. Daarna kunnen ze opnieuw besmet raken, blijkt uit informatie van DAP Horst.
Dinsdag werd bevestigd dat een tweede varkensbedrijf in Nederland besmet is met (een milde variant van) PED. Het besmette bedrijf ligt in Gelderland.
Het lijkt waarschijnlijk dat het virus in Nederland terecht is gekomen vanuit Duitsland, waar al enkele tientallen bedrijven besmet zijn. Ook het eerste bedrijf in Nederland waar de ziekte in november opdook, lag in Gelderland.
Symptomen
Op het eerste besmette bedrijf oogden de vleesvarkens in eerste instantie lusteloos. De dieren stopten met vreten en hadden een lichte verhoging. Na enkele dagen keerde de eetlust weer terug, maar de dieren bleven aan de diarree.
„Sommigen hadden waterdunne en gele diarree, net zoals bij salmonella. Bij andere dieren was de diarree steviger en donkerder”, weet varkensdierenarts Bas Kolpa van Gelre Dierenartsen op basis van informatie die de GD heeft verstrekt. „Een heel gevarieerd beeld, dus je kunt PED snel missen.”
Uitval deed zich op het eerste bedrijf niet voor, weet hij. In Duitsland, waar ook zeugenbedrijven besmet zijn, worden wel uitvalspercentages onder biggen genoemd van 60 tot 80 procent, en zo'n 10 procent onder vleesvarkens.
Coronavirus
PED wordt veroorzaakt door een voor varkens zeer besmettelijk coronavirus, dat via de lucht, mensen, ongedierte, materialen en mest de stal binnen kan komen. Het verspreidt zich binnen de stal heel snel en de diarree houdt twee tot drie weken aan.
In die periode staat de groei stil. Dat betekent al gauw 25 euro schade per vleesvarken, schat varkensdierenarts Gert van der Heiden van Slingeland Dierenartsen in Silvolde.
Mest belangrijke besmettingsbron
Vooral de mest van besmette dieren is een belangrijke besmettingsbron. Mest kan grote hoeveelheden virus bevatten en inde mest kan het virus wel tot 100 dagen besmettelijk blijven.
„Wat uit het eerste geval ook duidelijk werd, is dat je met strikte bedrijfshygiëne de verspreiding wel kunt voorkomen. Dit eerste bedrijf betrof een gesloten bedrijf, maar het deed zich alleen bij de vleesvarkens voor. Het is niet bij de zeugen terechtgekomen”, aldus Kolpa. Dierenartsen hameren dan ook op stringente interne en externe hygiënemaatregelen om insleep te voorkomen.
Bestrijding
Over de juiste bestrijding van een PED-besmetting bestaat verschil van mening, volgens Kees Veldman van DAP Horst. De één adviseert het virus via interne hygiënemaatregelen zo goed mogelijk te isoleren binnen het bedrijf.
Maar omdat PED zo besmettelijk is, is dat lastig. Anderen adviseren daarom om de besmetting daarom zo snel mogelijk over het hele bedrijf te verspreiden, zodat het tijdsraam waarin virus wordt uitgescheden, zo klein mogelijk is. Veldman zelf is voorstander van dat laatste.
„Dat is misschien wel het handigst, want daarna zijn de dieren een half jaartje immuun. Die tijd kun je dan gebruiken om je bedrijfshygiëne op alle punten op te schroeven.”
Openheid
Hoewel PED geen aangifteplichtige ziekte is, pleit de Achterhoekse varkensdierenarts Van der Heiden toch voor openheid: „Hoe vervelend het ook is. Als je denkt dat je het onder de varkens hebt, informeer zo veel mogelijk betrokkenen zodat iedereen hygiënemaatregelen kan nemen.”