Aankoop ammoniak onmogelijk binnen PAS
Dit houdt in dat een veehouder bij de uitbreiding van zijn of haar bedrijf in de meeste gevallen een beroep moet doen op een door de overheid beheerde salderingsbank. Deze zal moeten beslissen of er voldoende ruimte is om de plannen van een veehouder te realiseren en onder welke voorwaarden.
Deze ruimte is afhankelijk van de hoeveelheid ammoniak die het bedrijf uitstoot op de Natura 2000 gebieden. Afhankelijk van de afstand van het bedrijf tot de Natura2000 gebieden is deze ruimte groter of kleiner.
Een veehouder die nog geen Natuurbeschermingswet (Nbw) vergunning heeft, heeft waarschijnlijk een gedeelte van deze ruimte nodig om de huidige situatie te legaliseren. Wanneer een veehouder al wel een Nbw-vergunning heeft, dan is dit een extra ruimte die gebruikt kan worden om het bedrijf verder te ontwikkelen.
Natuurbeschermingswet vergunning aanvragen
Tot het moment dat de PAS in werking treedt, kunnen veehouders nog een vergunning voor hun bedrijf (laten) aanvragen binnen de Natuurbeschermingswet. Met het aanvragen van deze vergunning legt een veehouder zijn/haar huidige ammoniakrechten vast en kan indien nodig nog gebruik maken van het aankopen van ammoniakrechten.
Het ontwerp van de Programmatische Aanpak Stikstof (PAS) zal 10 januari 2015 ter inzage komen te liggen. Belanghebbenden kunnen dan hierop reageren. Afhankelijk van het aantal zienswijzen wordt verwacht dat de PAS dan in mei of juni 2015 in werking zal treden.
Tekst: Tom Schotman
Groeide op een vleeskuikenbedrijf in het Achterhoekse Vragender op. Schrijft sinds augustus 2013 voor Pluimveeweb.nl, vakblad Pluimveeweb, Pigbusiness.nl, vakblad Pig Business en de regionale agrarische vakbladen van Agrio.
Tekst: Alfa Accountants
Beeld: Ellen Meinen