Nieuw verwerkingsprocedé slachthuis oorzaak Salmonella besmetting
De NVWA heeft de bron van een waarschijnlijke besmetting van varkensvlees met Salmonella Goldcoast eind oktober gevonden bij een varkensslachterij waarvan ze de naam en de locatie niet bekend maakt. Volgens de NVWA gaat om varkensvlees dat in de periode 4 juni tot en met 24 oktober 2018 is afgezet. Afgelopen zomerperiode signaleerde de NVWA in Nederland opvallend meer gevallen van met Salmonella Goldcoast besmette patiënten dan gewoonlijk. Volgens de NVWA gaat het normaal om circa acht besmettingen. Vanaf juli registreerde de NVWA plotseling negentien gevallen. Omdat een infectie van Salmonella bij de meeste mensen relatief milde ziekteverschijnselen veroorzaakt, en consumenten daarmee niet snel in beeld komen bij GGD en/of RIVM, is de verwachting dat het werkelijke aantal patiënten hoger ligt. De mogelijke symptomen van een besmetting door deze Salmonella zijn: koorts, buikkrampen en diarree binnen 6 tot 72 uur na consumptie van het besmette voedsel. Tot nu toe zijn er bij de NVWA geen meldingen uit andere EU-lidstaten binnengekomen van ziektegevallen met een infectie van Salmonella Goldcoast die identiek zijn aan de Nederlandse stam.
Spoor
Zowel bij de logistieke lijnen als een DNA-typering leidde het spoor naar de specifieke slachterij. Daar is de besmetting ontstaan doordat het slachthuis via een nieuw procedé het vlees niet meer voldoende verhitte, waardoor deze salmonellabacterie kon overleven. Na de tracering heeft de slachterij eind oktober het proces aangepast en wordt het vlees nu voldoende verhit. De NVWA houdt hier toezicht op.
Tracering
De NVWA probeert het varkensvlees van deze slachterij uit de periode 4 juni tot en met 24 oktober 2018 te traceren. Het is vervolgens aan de betrokken bedrijven de producten, waarin dit varkensvlees is verwerkt, zo nodig uit de handel te halen. Omdat het traceringsonderzoek nog loopt is nu nog niet geheel bekend in welke producten dit vlees is verwerkt en of deze producten nog verkrijgbaar zijn. De eerste Nederlandse supermarktketen die klanten waarschuwt voor mogelijk besmet vlees, is Aldi. Daarbij gaat het specifiek om Elzassercervelaat en pepercervelaat. De NVWA heeft via het Europese Rapid Alert System for Food and Feed (RASFF) de betrokken lidstaten ingelicht over deze traceeractie. Ook heeft de NVWA België gewaarschuwd dat er vanuit Nederland vers vlees aan Belgische bedrijven is geleverd dat mogelijk besmet is met de bacterie Salmonella Goldcoast. Het Belgisch voedselagentschap heeft vervolgens verschillende producten bij verwerkers laten blokkeren. Twee leveranciers moeten een aantal reeds verkochte producten terugroepen. Zo roept het vleeswarenbedrijf Peeters een bepaalde partij van haar salami Le Césarin en notensalami Duo terug en Imperial Meat Products bepaalde partijen Jambon d'Ardenne van het merk Marcassou en haar Ardense ham van het merk Saint Alby.