‘Niet elk varken heeft luxe voer nodig’
Dit blijkt uit onderzoek dat door Wageningen UR Livestock Research in opdracht van het Productschap Vee en Vlees is uitgevoerd op Varkens Innovatie Centrum Sterksel, meldt wageningenur.nl op haar website.
Opzet onderzoek
Onderzocht is of de technische en financiële resultaten van vleesvarkens (kruisingstype Tempo-beer x (NL * Y) zeug) zijn te verbeteren door HH dieren (hoge genetische aanleg en geboortegewicht hoger dan 1.350 gram) een luxer voer te verstrekken tijdens de vleesvarkensfase en LL dieren (lage genetische aanleg en geboortegewicht lager dan 1.350 gram) een minder luxe voer.
Omdat in de praktijk de LL vleesvarkens juist vaak een luxer voer krijgen, is deze behandeling ook meegenomen in het onderzoek. Luxer voer hield in dat het tussenvoer en eindvoer 10 procent meer darmverteerbare aminozuren bevatten dan het controlevoer.
Minder luxe voer hield in dat het startvoer, tussenvoer en eindvoer 5 procent minder darmverteerbare aminozuren bevatten dan het controlevoer. De genetische aanleg is uitgedrukt als de Topigs Productie Index (TPI; is verwachtingswaarde voor de productiekenmerken groei, voeropname en vleespercentage).
HH versus LL biggen en vleesvarkens
- HH biggen en vleesvarkens nemen meer voer op en groeien sneller dan LL biggen en vleesvarkens.
- Het financiële resultaat per afgeleverde big is bij de HH biggen 3,40 euro hoger dan bij de LL biggen. Het saldo per afgeleverd vleesvarken is 2,50 euro hoger bij de HH dan bij de LL vleesvarkens. Op jaarbasis wordt het verschil in saldo nog groter omdat HH vleesvarkens gemiddeld 5,5 dagen eerder geleverd worden.
Effect meer en minder aminozuren in het voer
- Het verstrekken van 10 procent extra aminozuren in het tussenvoer (7,9 versus 7,2 g darmverteerbaar lysine per EW) en eindvoer (7,5 versus 6,9 g darmverteerbaar lysine per EW) verbetert de technische resultaten van zowel HH als LL vleesvarkens niet. Het saldo per afgeleverd HH of LL vleesvarken is ruim 2,00 euro lager bij 10 procent extra aminozuren in het voer vanwege de hogere voerkosten.
- Het verstrekken van voeders met 5 procent minder aminozuren verslechtert de technische resultaten van LL vleesvarkens niet. Alleen tijdens de startvoerfase is de voederconversie ongunstiger bij de LL beren die 5 procent minder aminozuren kregen. De voerkosten zijn 0,70 euro per afgeleverd vleesvarken lager bij het verstrekken van voer met 5 procent minder aminozuren.
- Het kan daarom interessant zijn om LL vleesvarkens een minder luxe voer te verstrekken.
Bron: Wageningen UR