Vragen en antwoorden over salmonellabesmetting varkensvlees
Hoe is deze Salmonella Goldcoast-besmetting ontstaan?
De Salmonella Goldcoast-besmetting 2018 is ontstaan door een aanpassing in het slachtproces waardoor salmonella zich in de productieomgeving kon vestigen, en van waaruit met enige regelmaat karkassen werden besmet. Het slachthuis heeft op 24 oktober een correctie uitgevoerd op die aanpassing.
Hoe lang speelt de Salmonella Goldcoast besmetting al?
De eerste patiënt gerelateerd aan de Salmonella Goldcoast-besmetting van varkensvlees is vermoedelijk half juni ziek geworden. Het duurt altijd even voordat een verhoging in het aantal zieken wordt geconstateerd en er gezocht gaat worden naar de mogelijke bron. Het eerste signaal van het RIVM van een mogelijke verhoging kwam begin oktober.
Hoe worden de met Salmonella Goldcoast besmette levensmiddelen momenteel van de markt gehaald?
De NVWA heeft de betreffende varkensslachterij opgedragen zijn afnemers te informeren. Als blijkt dat zij producten hebben geleverd die mogelijk een gevaar zijn voor de volksgezondheid, zullen betrokken Nederlandse bedrijven publiekswaarschuwingen afgeven. Het is aan de betrokken bedrijven de producten waarin varkensvlees is verwerkt zo nodig uit de handel te halen. De NVWA ziet hier op toe en zal die waarschuwingen dan ook op haar website plaatsen. Omdat het traceringsonderzoek nog loopt, is nu nog niet geheel bekend in welke producten dit vlees is verwerkt en of deze producten nog verkrijgbaar zijn.
Waar in Nederland zijn mensen ziek geworden door Salmonella Goldcoast?
De zieken door Salmonella Goldcoast waren/zijn verspreid over het gehele land.
Hoe kan ik het risico op salmonella-infectie zo klein mogelijk houden?
Om het risico op infectie zo klein mogelijk te houden, is het verstandig om rauw(e) varkensvlees(producten) voor consumptie door en door te verhitten. Bij goed verhitten is het risico minimaal, omdat de salmonellabacterie dan wordt gedood. De bacterie wordt gedood als je het product gedurende minimaal 2 minuten verhit tot 70 graden (kerntemperatuur).
Waar vind ik informatie over gezondheidsrisico's en ziekteverschijnselen bij een salmonellabesmetting?
Alle informatie over gezondheidsrisico's, ziekteverschijnselen en wat u moet doen bij een salmonellabesmetting vindt u op de website van het RIVM: www.rivm.nl.
Welke levensmiddelen zijn mogelijk besmet met Salmonella Goldcoast?
Levensmiddelen die mogelijk besmet zijn met Salmonella Goldcast zijn allerlei producten waarin rauw varkensvlees is verwerkt of die uit rauw varkensvlees bestaan. Denk hierbij aan Hollandse bacon (gezouten en gerookt), rauwe ham, gedroogde gerookte bacon, ambachtelijk bereide smeerbare worsten zoals theeworst et cetera. De mogelijk besmette producten die een risico op infectie voor de consument kunnen opleveren, zijn of worden zo snel als mogelijk van de markt gehaald. De NVWA ziet hier actief op toe.
Kan ik nu beter geen (producten met) varkensvlees meer kopen?
De meeste producten waarin (rauw) varkensvlees is verwerkt, zijn niet afkomstig van deze specifieke slachterij. Verder zijn of worden (mogelijk) besmette producten uit de handel gehaald. De kans dat varkensvlees of producten daarvan in de winkel te koop zijn en besmet zijn met Salmonella Goldcoast is daarom erg klein.