Gevolg AVP: twee Oekraïense varkensrassen uitgeroeid
In Oekraïne heeft de Afrikaanse varkenspest (ASP) ervoor gezorgd dat minstens twee varkensrassen zijn uitgeroeid. Alle boerderijen van de National Academy of Agricultural Sciences, waar het Myrhoroder-varken en het Grote Zwarte varken vertoefden, zijn volgens Agrarheute getroffen door het AVP-virus. Vooral de verdwijning van de Myrhoroder-varkens is bijzonder tragisch, stellen wetenschappers van de National Academy of Agricultural Sciences. Dit ras was een specifiek in Oekraïne gefokt varkensras. Myrhorod-varkens zijn het resultaat van langdurig gepland werk van een groot collectief van wetenschappers, specialisten en werknemers van voormalige collectieve- en staatsboerderijen. Ze werden ontwikkeld door lokale zwartgerande varkens te kruisen met medium/gedeeltelijk witte Berkshire, Temvorskaya en het Grote Zwarte varken.
Verdwenen genetische potentieel
Alle vier de varkensbedrijven van de National Academy of Agricultural Sciences waar de Myrhoroder-varkens vertoefden werden getroffen door de AVP en daardoor alle dieren geslachtofferd. Volgens een officiële regeringsverklaring verdween daarmee het hele genetische potentieel van dit ras. Het is vooralsnog onduidelijk of er mogelijk toch afstammelingen van dit ras in andere landen vertoeven. Van het Grote Zwarte ras is bekend dat deze op meer boerderijen in Europa worden gehouden.
Daling varkensvleesproductie
Het Grote Zwarte varken en het Myrhoroder-varken werden in Oekraïne vooral gehouden voor de productie van reuzel. De regering verwacht dat, alsgevolg van de AVP, er een tekort aan varkensvet ontstaat. Bovendien daalt de Oekraïense varkensvleesproductie gestaag. In de eerste helft van 2018 produceerde het land 3 procent minder varkensvlees dan in dezelfde periode vorig jaar. Om aan de binnenlandse vraag te voldoen, zal het land waarschijnlijk meer varkensvlees moeten importeren.
Tekst: Guus Queisen
Opgegroeid op een gemengd agrarisch bedrijf op een typisch Zuid-Limburgse carréboerderij. Na een financieel/economische opleiding en diverse functies sinds 1985 in deeltijd en sinds 1996 fulltime op freelance basis actief in de landbouwjournalistiek. Volg kritisch alle ontwikkelingen die (in-)direct aan de agrarische sector gerelateerd zijn. Bij Agrio werkzaam voor zowel de papieren als de digitale uitgaven van: Stal en Akker, Pigbusiness, Melkvee en Akkerwijzer.
Beeld: Agrio archief
Bronnen: Agrarheute, livestockoftheworld.com