Dijksma: Verplichte zelfcontrole residuen
De sector had door middel van de productschapsverordeningen invulling gegeven aan de verplichtingen uit de Regeling diergeneesmiddelen - zelfcontrole op residuen van diergeneesmiddelen en verboden stoffen. Deze productschapsverordeningen gingen in hun bepalingen verder dan de Regeling. Met het vervallen van deze productschapsverordeningen vervalt de daarin opgenomen verplichting voor varkens- en vleeskalverhouders om aan zelfcontrole te doen via de Monitoring Kritische Stoffen (MKS).
Na het opheffen van de Publieke Bedrijfsorganen (PBO) zijn deze verordeningen beoordeeld en er is geconcludeerd dat deze geen publieke taak betreffen. Reden hiervoor is dat er al een Europees verplichte officiële monitoring op residuen van diergeneesmiddelen en verboden stoffen is. Dit zogenaamde Nationaal Plan Residuen wordt uitgevoerd door de NVWA.
Duidelijkheid
Dijksma is voornemens om op korte termijn de Regeling op dit punt te verduidelijken en aan te scherpen, zodat volstrekt duidelijk is dat veehouders verplicht zijn tot zelfcontrole. Deze verplichting geldt overigens niet alleen voor varkens en vleeskalveren, maar in principe voor alle landbouwhuisdieren.
Dijksma schrijft: „De wijze van uitvoering van de verplichte zelfcontrole laat ik aan de marktdeelnemers in de keten zelf. Deze kan door middel van een kwaliteitssysteem uitgevoerd worden, zoals dat nu voor varkens- en vleeskalverhouders bijvoorbeeld al via de MKS gebeurt. Deze wijziging van de Regeling diergeneesmiddelen geeft de private inzet van de sectoren een publieke borging. De sectoren hebben hiermee een sector-brede basis waarmee ze hun verantwoordelijkheid voor de productie van veilig en verantwoord voedsel, vrij van residuen en verboden stoffen, verder vorm kunnen geven."
De NVWA zal op de verplichte zelfcontrole gaan toezien. In overleg met de sectoren zal worden bezien hoe de handhaving door de NVWA optimaal kan aansluiten op de initiatieven uit de sector.