Column: Geen dip na Sinterklaas is toch een kleine winst
Deze week is er weinig nieuws op de varkensmarkt. Het is een week zoals de afgelopen weken: nauwelijks plusjes of minnetjes. Soms valt het je tegen als de prijs niet naar boven wil, maar om na Sinterklaas nog een ‘onveranderd’ te noteren, voelt toch een beetje als winst. Normaliter zie je na het vertrek van de goedheiligman uit Nederland een dip in de varkensprijs en die daling is deze week uitgebleven.
Graag hebben
Slachterijen willen de varkens namelijk nog al te graag hebben en er zijn geen tekenen van een te groot aanbod; dus mag de prijs blijven staan. In Duitsland is de vraag nog ruim aanwezig en worden de varkens vlot geleverd en zelfs naar voren gehaald; getuige de daling van het geslachtgewicht met 0,3 kg. Duitse Teleporc noteerde ook ‘onveranderd’, maar het vreemde was, dat de 180 varkens waar de hoogste prijs 1,44 euro voor werd geboden, niet werden gegund. Blijkbaar hebben de Duitse varkenshouders voor komende weken voldoende vertrouwen in de markt om hun varkens nog even vast te houden. In West-Europa zien we alleen in Denemarken en Frankrijk een kleine plus. De prijs in de overige landen blijft net als Nederland ‘onveranderd’ of met een minimale verlaging. Hetzelfde kunnen we zeggen op de wereldmarkt, waar de mutaties ook minimaal zijn. De Boerenvarkensprijs blijft daarom opnieuw op onveranderd staan en noteert 1,46 euro.
Positief verhaal
De biggenmarkt blijft een positief verhaal. De biggen vinden vlot aftrek en de vraag is groter dan het aanbod. Al vinden een aantal handelaren en vleesvarkenshouders dat de biggen al duur genoeg zijn om er over vier maanden nog voldoende inkomsten uit de vleesvarkens aan over te houden. In de biggenmarkt doet de wet van vraag en aanbod echter zijn logische werk en die bepaalt wat de prijs gaat doen. Dat is voor deze week wederom een plus. De Boerenbiggenprijs gaat met 1,50 euro omhoog naar 41 euro.