ABZ Diervoeding ziet meerwaarde in de GMI-techniek van Gelre IJsselstreek
ABZ acht efficiëntieslag van 25 euro per zeug per jaar haalbaar
ABZ Diervoeding en Gelre IJsselstreek, beter bekend onder de naam GIJS gingen op 1 september 2018 een strategische samenwerking aan op het gebied van varkensvoeding. Daarmee kreeg ABZ Diervoeding tevens de beschikking over de GMI-techniek voor zeugen, zoals die door GIJS werd ontwikkeld. Met deze techniek kan, via echografie, het spek- en spierdikteverloop van zeugen inzichtelijk gemaakt worden. Dat gebeurt over de cycli heen. „In de praktijk blijkt dat traditionele voerschema’s, gebaseerd op het oog, gewicht en/of spekdikte, niet meer volstaan voor de bespierde zeugen van tegenwoordig”, vertelt Jeroen Koks, product manager ABZ Diervoeding. „We zien vaak verrassende resultaten. Het blijkt bijvoorbeeld dat moderne zeugen, bijvoorbeeld TN70, PIC en Danbred, al veel spierweefsel afbreken aan het einde van de dracht.”
Minimaal 25 euro
Met behulp van de GMI-techniek is het volgens Koks mogelijk de zeugen beter naar behoefte te gaan voeren. Dit is gunstig voor de biestproductie, de vitaliteit van zeug en biggen, maar vooral ook voor de kwaliteit van de volgende worp. Onderzoek en praktijk wijzen uit dat de duurzaamheid van de zeugen verbetert. Zeugen vallen minder af en hoeven minder te herstellen. Koks zegt overtuigd: „Samen met de verbeterde resultaten, levert deze efficiëntieslag minimaal 25 euro per zeug per jaar op.”
GMI-techniek in de praktijk
Varkenshouders Karin Jansen en Bjorn Holle hebben een varkenshouderij met 1.600 vermeerderingszeugen in de nabijheid van Bathmen (OV). Zij werken al bijna twee jaar met deze techniek. Door anders te voeren en dankzij de spek- en spiermassametingen hopen zij in twee jaar tijd vier biggen per zeug méér af te leveren. Ze kwamen dankzij de GMI-techniek onder meer tot de conclusie dat de door hun aangekochte en drachtige gelten een dikke spek- en spierlaag hadden, maar dat ze tijdens de lactatie te veel aan conditie inleverden, met nadelige vruchtbaarheidseffecten.
Tekst: Broer de Boer
Groeide op in de NOP, op een gemengd landbouwbedrijf. Na de HAS startte hij in 1980 bij de varkens K.I. Tien jaar later ging hij naast deze baan voor Agrio schrijven. Zijn landbouwkundige en technische kennis gebruikte hij vanaf 1996 als redacteur voor TNO en andere uitgevers. Sinds 2015 is hij weer actief als redacteur voor Pig Business.
Beeld: Agrio archief
Bron: ABZ Diervoeding