Vion in Groenlo verwerkt 100.000e biologische varken
Tijdens het 35-jarige jubileum in 2016 sprak De Groene Weg de verwachting uit om voor 2020 per jaar 100 duizend biologische varkens te slachten. Dit jaar is de ambitie gerealiseerd, met inmiddels bijna honderd leveranciers. In Nederland is de afzet van biologische voeding de afgelopen vijf jaar gemiddeld met 7 procent per jaar gestegen.
Trend
In Nederland is de afzet van biologische voeding de afgelopen vijf jaar gemiddeld met 7 procent per jaar gestegen. „Biologisch past heel goed bij actuele trends als gezonde voeding, dierenwelzijn en milieu”, zegt Allard Bakker, general manager van De Groene Weg. „Dat biedt zeker ook kansen voor de biologische varkensvleesketen. De groei binnen de varkensvleesmarkt gaat in Nederland soms sneller en soms wat langzamer, zoals inherent is aan een kleinere markt. Het kost tijd om vraag en aanbod op elkaar af te stemmen. We zien zeker mogelijkheden om in deze fluctuerende markt de positie van biologisch vlees verder uit te bouwen.”
EKO-keurmerk
„De komende tijd investeren we in de ontwikkeling van ons assortiment en willen we ons meer onderscheiden in de markt”, aldus Bakker. „Dit onderscheid creëren we vanuit onze unieke invulling van het EKO-keurmerk en de EKO-code. Goede samenwerking in de keten is daarbij essentieel.” De Groene Weg heeft sinds 1 januari 2018 de EKO-code, waarbij de leveranciers ieder minimaal twee doelstellingen nastreven. Met ingang van het nieuwe jaar wordt dit EKO-keurmerk actief gecommuniceerd in de twaalf slagerijen van De Groene Weg in Nederland. Dit wordt onder andere gedaan door vermelding van het keurmerk op verpakkingsmaterialen en andere uitingen in de slagerijen.