PED virus op vier nieuwe bedrijven gevonden
Voor zover de GD na kan gaan, hadden alle vier bedrijven contact met het varkensbedrijf in de Achterhoek waar de ziekte vorige week werd vastgesteld. Op dat bedrijf werd de milde variant van het PED virus geconstateerd.
Daarom verwacht de GD dat het nu weer om de milde variant gaat. De GD onderzoekt dat momenteel en verwacht in de loop van volgende week de uitslag.
Geen verhoogde uitval
„Op de vleesvarkensbedrijven in Nederland waar het virus is gevonden, was er geen verhoogde uitval”, zegt De Lange. „De vleesvarkens kregen diaree, dat leidde tot groeivertraging maar na drie weken herstelden de dieren zich. Nu het virus ook op een zeugenbedrijf is vastgesteld, kunnen we de verschijnselen daar ook volgen”, aldus De Lange.
PED is geen meldingsplichtige ziekte, desondanks adviseert de GD de ziekte te melden aan de dierenarts en aan de GD.
De Lange benadrukt dat er geen reden tot paniek is omdat de verschijnselen in Nederland lang niet zo erg zijn als in de Verenigde Staten waar de gevaarlijke variant van het PED virus heerst.
PED herkennen
Bij de eerste uitbraak van het PED virus bij vleesvarkens in Nederland werden de dieren lusteloos, stopten met eten, hadden lichte verhoging en kregen na enkele dagen weer eetlust. De diarree ging echter door, meldt dierenartsenpraktijk De Oosthof in zijn nieuwsbrief.
Het beeld van de diarree was erg variabel (waterdun geel tot steviger en donkerder). Er was geen opvallende geur, bloed of slijm in de mest aanwe-zig. De diarree spreidde zich snel door een groot aantal afdelingen ongeacht leeftijd en oplegdatum. Er was na 3 weken spontaan herstel en er waren geen dieren dood gegaan.
Echter, er is recent PED-virus gevonden op bedrijven waar nauwelijks tot geen klinische verschijnselen te zien waren. Het beeld van de diarree kan onder andere lijken op Salmonella. Deze bacterie geeft echter koorts en spreidt zich doorgaans minder snel.