Salmonella bij varkens is te voorkomen
Dat meldt Agrifirm in haar nieuwsbrief nadat De Duitse slachterij Tönnies heeft aangegeven vanaf 9 februari 3 euro te willen korten op ieder varken dat van een bedrijf komt wat in 'salmonella categorie 3' is ingedeeld.
Drinkwater
„Gebruik voor de bestrijding van Salmonella bij varkens een commercieel mengsel van organische zuren, deels gebaseerd op een gebufferde vorm van (mieren)zuur, te gebruiken in een dosering van ongeveer 2 liter per kuub drinkwater”, adviseert Agrifirm.
„De exacte dosering is afhankelijk van het beschikbare water (onder andere bufferend vermogen als gevolg van hoger bicarbonaatgehalte). De pH van het water, gemeten aan de nippel, dient uit te komen rond de 3,8 (minimaal 3,6 en maximaal 4,0). Verstrek deze dosering gedurende de hele ronde van opleg tot afleveren.”
Effect voeders
„Agrifirm heeft in haar Effect lijn speciale voeders met toegevoegde organische zuren die door de GD worden beschouwd als meest effectief. De dosering ligt boven het niveau wat door de GD wordt geadviseerd. Zowel voor de start, groei als eindfase”, beweert de mengvoerfabrikant.
Bloedonderzoek op salmonella
Er vindt bloedonderzoek plaats op Salmonella. Op de uitslagen wordt het niveau antilichamen tegen salmonella als maat voor de besmetting uitgedrukt in een OD (Optical Density) waarde in procenten. Hoe hoger de OD-waarde, hoe meer antistoffen tegen Salmonella in het bloedserum zitten.
Deze OD-waarden worden vervolgens ook gebruikt om het bedrijf in één van de drie categorieën in te delen. Per erkenningsperiode van 4 maanden krijgt het bedrijf eerst een score. Vervolgens worden de scores van de laatste 3 erkenningsperiodes bij elkaar opgeteld om te bepalen in welke categorie het bedrijf valt: Categorie 1 (gering risico), 2 (matig risico) en 3 (hoog risico).