Tarweprijzen gelijk, sojaprijzen dalen
Het Ministerie van Landbouw in de Verenigde Staten is het jaar 2015 begonnen met een positief WASDE rapport, meldt Agrifim in zijn wekelijkse update. De tarwevoorraden nemen toe terwijl de maïsvoorraden wat afnemen. Vooral in de VS zal de tarwevoorraad toenemen als gevolg van een tegenvallende export, vooral veroorzaakt door de dure dollar.
Opvallend is de daling van het areaal wintertarwe in de VS als gevolg van ongunstige inzaaiomstandigheden en lagere opbrengstprijs verwachtingen. Hierdoor zal het areaal maïs en soja vermoedelijk gaan stijgen.
Lagere tarwe export Rusland
Rusland gaat minder tarwe exporteren en ook uit Oekraïne komen er geluiden om de tarwe export wat te gaan beperken. Voor de Europese graanexporteurs is dit allemaal goed nieuws. Rusland beperkt de export, de VS is niet in de markt door de dure dollar en als ook Oekraïne de graanexport wil beperken dan komt alle druk op de schouders van Europa.
Op zich is dit geen probleem want de tarwevoorraden in Europa zijn ruim genoeg en in het veevoer kan tarwe vervangen worden door maïs. Na het bekendmaken van het USDA rapport op maandag stonden de dagen erna de graannoteringen onder druk.
De tarwenoteringen op de Beurs van Chicago daalden in enkele dagen met 5,5 procent, terwijl maïs 5 procent prijs gaf. Op de termijnmarkt van Parijs (Matif) was er de laatste dagen weinig beweging in de tarwenoteringen. De maïsnoteringen daalden vanaf maandag met een paar procent.
Prijsontwikkelingen moeilijk te voorspellen
Hoe de graanprijzen zich de komende maanden zullen ontwikkelen is moeilijk te voorspellen. Op basis van vraag en aanbod zouden de prijzen kunnen dalen maar er zijn meerdere (externe) factoren die van grote invloed zijn, bijvoorbeeld de financiële markten.
De komende maanden is het nog winter op het Noordelijk halfrond maar met het intreden van het voorjaar zullen de noteringen meer en meer beïnvloed worden door de inzaai- en groeiomstandigheden van de graangewassen van de nieuwe oogst.
Prijzen, tarwe, gerst en maïs
Na het verschijnen van het WASDE rapport daalden de graannoteringen op de fysieke markt om later in de week weer wat aan te trekken. Per saldo noteerden de noteringen voor directe levering als volgt: tarwe gelijk, gerst plus 2 en maïs min 6 euro/ton. Voor de levering op termijn daalden de noteringen met 2 voor tarwe, 1 voor gerst en 7 voor maïs.
Marktinfo soja en raap
Voor soja was het WASDE rapport van afgelopen maandag positief. Hoewel het al duidelijk was dat we in het huidige seizoen afstevenen op een record oogst, ziet het USDA toch nog ruimte om de prognose verder te verhogen.
Deze positieve verwachting vergroot de druk op de sojaprijzen en de sojanoteringen daalden deze week dan ook met 6,3 procent op de beurs van Chicago. Ook op de fysieke markt staan de noteringen onder druk al is de daling niet zo groot. De koers van de euro wordt alsmaar zwakker en dit voorkomt sterke prijsdalingen in euro’s.
Prijzen soja en raap
Op de fysieke markt daalden de sojanoteringen voor directe levering deze week met 3 euro/ton en die van raap met 6 euro/ton. Voor de leveringen op termijn daalden zowel de soja- als de raapnoteringen met respectievelijk 12 en 7 euro/ ton.
Koers euro/dollar
De koers van de euro werd deze week opnieuw zwakker ten opzichte van de dollar. Op vrijdag 16 januari noteerde de koers 1,1607 tegen 1,1813 de week ervoor wat 0,0206 lager is.
Tekst: Tom Schotman
Groeide op een vleeskuikenbedrijf in het Achterhoekse Vragender op. Schrijft sinds augustus 2013 voor Pluimveeweb.nl, vakblad Pluimveeweb, Pigbusiness.nl, vakblad Pig Business en de regionale agrarische vakbladen van Agrio.
Tekst: Agrifirm
Beeld: Agrio