Adviezen om winter buiten de varkensstal te houden
Het voorkomen van overdruk is het eerste advies. Het is volgens Agrifirm daarom zaak de boekenplank onder de buiteninlaat op de juiste stand te zetten. Meestal is dat 15 cm onder de opening. Verder is het zaak om het windbreekgaas op de luchtinlaat aan de buitenkant op breuken te controleren. De kleppen in de luchtinlaat naar de centrale gang dienen op de juiste stand te staan. Meestal betekent dit 30 procent open. Agrifirm adviseert de varkenshouders ook om goed te letten op leklucht, kieren en koude bruggen, deze geven tocht. Rode draad bij dit alles is dat het liggedrag van de dieren belangrijk blijft bij de beoordeling van de ventilatie en temperatuur in de afdeling.
Biggen
Voor de biggen heeft Agrifirm ook enkele wintertips. Zo luidt het advies om 12 uur voor het opleggen van de biggen de ruimte op te stoken naar een ruimtetemperatuur van 24°C. Het voordeel hiervan is dat de afdeling bij de opleg droog is en binnen 12 uur daarna de temperatuur minimaal 28°C bedraagt. Agrifirm adviseert ook om de vloerverwarming te controleren. Bedraagt het verschil tussen het eerste en laatste nest meer dan 2 graden dan duidt dit veelal op lucht in de leiding of te weinig water in het circuit.
Zeugen
Zeugenhouders krijgen van Agrifirm het advies te zorgen voor een constant dag- en nachtritme in de dek- en wachtstal van 16 uur licht en 8 uur donker. Dit geeft rust en zorgt ervoor dat de zeugen niet merken dat de dagen korter worden. De ventilatie dient zo te worden afgesteld dat de temperatuur in de dekstal niet onder de 21°C komt. Het opwekken van berigheid vraagt extra zorg. Daarbij valt te denken aan beercontact, gebruik van berengeur, flushen met 3,5 tot 4 kg per dag flushvoer. De hygiëne in de dekstal vraagt ook extra aandacht. Zo is het advies om mestresten achter de zeugen weg te halen en de roosters te ontsmetten met met kalk.
Brijvoeding
Varkenshouders die brijvoeding toepassen, krijgen van Agrifirm het advies om alle afsluiters en leidingen vorstvrij te maken voordat de vorst intreedt. Dit geldt ook voor het aftappunt onder in de polyester silo’s. Ook de bovengrondse voerleidingen tussen de stallen mogen niet mogen niet vergeten worden. Ingekuilde producten dienen te worden afgedekt. Het gebruik van bevroren producten in het brijvoerrantsoenen is niet aan te bevelen. Vooral bij de jongste dieren zorgt te koude brij voor voerstress. Brij van lage temperaturen (<10°C) zorgt bij pas gespeende biggen voor een daling van de lichaamstemperatuur en heeft daardoor een negatieve invloed op de gezondheid van deze dieren.