Weer nieuwe gevallen van PED vastgesteld
Dat vertelde Alfred van Lenthe van de Gezondheidsdienst voor Dieren vandaag op het symposium Hogere Varkensgezondheid.
Lijkt op milde variant
Op deze acht bedrijven (zowel vleesvarkens- als vermeerdering) gaat het afgaande op de klinische verschijnselen (diarreeverschijnselen, daarna herstel, soms nauwelijks zichtbare symptomen) om de mildere variant van PED, meldt de GD op zijn website.
Via nadere typering van het virus, dat voor een aantal bedrijven nog loopt, wordt definitief bepaald of het om de mildere variant gaat en niet om het zeer virulente type dat momenteel voor problemen zorgt in de Verenigde Staten en die ook in Oekraïne is aangetroffen.
Omdat het om een zogenaamde bedrijfsgebonden aandoening gaat, is er geen meldingsplicht. Het virus is niet overdraagbaar op mensen en vormt geen gevaar voor de voedselveiligheid.
Hygiëne
Het blijft belangrijk om de verspreiding van PED tegen te gaan. Schenk daarom volop aandacht aan de hygiëne rondom bedrijfsbezoeken. Een varkenshouder kan veel doen om besmetting te voorkomen. In samenspraak met de gehele sector is inmiddels een protocol opgesteld.
Het virus kan ook via andere kanalen verspreid worden. Daartoe zijn ook specifieke protocollen ontwikkeld voor erfbetreders en voerleveranciers. Klik hier voor de protocollen
Varkenshouders die vragen hebben, kunnen volgens de GD het beste contact opnemen met hun eigen dierenarts. Ook is er een veelgestelde vragenlijst beschikbaar. Meer informatie over Porcine Epidemische Diarree (PED) is op de website van de GD te vinden.
Tekst: Tom Schotman
Groeide op een vleeskuikenbedrijf in het Achterhoekse Vragender op. Schrijft sinds augustus 2013 voor Pluimveeweb.nl, vakblad Pluimveeweb, Pigbusiness.nl, vakblad Pig Business en de regionale agrarische vakbladen van Agrio.
Tekst: Gezondheidsdienst voor Dieren