Column: Varkenshandel blijft wrang smaken voor varkenshouders
![](http://d3ncyx4db87lab.cloudfront.net/01/76/756/128f20110_-detail_-detail.-detail.jpg)
Dat waren namelijk weken waar de vleesvarkensnotering min of meer ‘onveranderd’ bleef, maar dat onveranderd gold en geldt niet voor de vleeshandel. Terwijl de vleesvarkenshouders met de te lage varkensprijs zijn marges bij elkaar moest schrapen, behaalden vleeshandelaren en slachterijen grote omzetvolumes tegen aantrekkelijke prijzen. De marges voor een rijke kerst zijn voor hen in de afgelopen periode vet geweest.
De varkensmarkt stond en staat de komende week in het teken van het naderende einde van het jaar met uitvallende slachtdagen. Desondanks blijven de slachterijen de varkens goed opnemen en met name de Duitse slachterijen doen dat zeker. De handel is dus zeer levendig. Er wordt vlot en veel aan de varkenshandel verdiend. Dat smaakt wrang voor de vleesvarkenshouders, die het jaar uitgaan zoals het begon: zeer matig. 2018 is dus een jaar om snel te vergeten. De hoop is nu op 2019 gevestigd, want het heeft er alle schijn van dat deze goed begint nu er geen of nauwelijks varkens blijven liggen die de eerste noteringen van het komend jaar kunnen verpesten. Varkenshouders, houdt dus moed. Vooralsnog blijft de Boerenvarkensprijs onveranderd op 1,46 staan.
Op de biggenmarkt blijft men naar boven kijken, maar de stijgingen van biggenprijzen lijken nu toch iets te gaan afvlakken. Buitenlandse noteringen willen namelijk niet, in tegenstelling tot wat sommige Nederlandse noteringen wel suggereren, dat de prijzen fors door blijven stijgen. Het zou jammer zijn als de biggenprijs, door dit handelssentiment en de weerstand tegen de opwaartse prijstendens, straks niet door blijft stijgen. Boerenbiggenprijs stijgt deze week door alle ‘beslommeringen’ iets minder stevig, maar eindigt met 1 euro in de plus op 42 euro.
Beeld: Ellen Meinen