Sluiting slachthuis nieuwe klap voor Belgische varkenshouders
Sluiting van het slachthuis zou volgens het bedrijf heel slecht nieuws zijn voor de Belgische varkenshouderij, die toch al zwaar lijdt. Door de vondst van Afrikaanse varkenspest bij everzwijnen in de provincie Luxemburg staan prijzen voor varkens al maanden onder druk.
Het splinternieuwe en hypermoderne slachthuis, dat in 2017 nog feestelijk werd geopend door Eurocommissaris van Landbouw Phil Hogan, is goed voor 20 procent van de totale slachtcapaciteit voor varkens in België en is de grootste van België. Sus Campiniae is een samenwerking tussen de groep Noordvlees Van Gool en de groep Vanden Avenne. De bouw kostte circa €35 miljoen.
Het slachthuis heeft een capaciteit van 720 varkens per uur (40.000 per week, 2 miljoen per jaar) en voldoet aan de eisen van het Beter Leven-keurmerk dat mede door de Nederlandse Dierenbescherming is opgezet.
Gebakkelei
Er wordt al jaren gebakkeleid over de vergunning van het slachthuis. Een heikel punt voor de bezwaarmakers is dat de slachterij op 20 meter afstand ligt van een kerkhof.
Op 29 maart van dit jaar vernietigde de Raad van State de vergunning. Schauvliege moest de vergunningverlening (die zij in 2017 bepaalde) beter te motiveren. Er zou onvoldoende rekening zijn gehouden met ‘de intrinsieke kenmerken van het kerkhof’ en de beperkingen die daaruit voortvloeien qua geurhinder en geluidshinder.
Geen vergunning
Ondanks gunstige adviezen van onder meer het Agentschap Wegen en Verkeer, het departement Omgeving (ruimte en milieu, de Vlaamse Milieumaatschappij (ecologisch toezicht en waterbeheer) én van de gewestelijke omgevingsvergunningscommissie, besloot minister Schauvliege recent om geen vergunning te verlenen. „De geurhinder en hinder door transporten brengen de sereniteit van het kerkhof in het gedrang en zijn niet verenigbaar met de functies die een kerkhof moet vervullen”, vond zij.
De slachterij zelf moest uit de media vernemen dat de vergunning zou worden ingetrokken. Volgens het bedrijf heeft het via de officiële kanalen nog niets vernomen.