Gebruik rodenticiden buiten toegestaan
De voorwaarden voor buitengebruik zijn dat ondernemers werken volgens de regels van Integraal Pest Management (IPM). Dat houdt in eerst zorgen voor maatregelen om ratten te weren, dan niet-chemische middelen inzetten (vallen en klemmen) en pas als laatste redmiddel rodenticiden.
Agrariërs die dit jaar rodenticiden buiten willen toepassen, moeten zich melden bij de Inspectiedienst Leefomgeving en Transport (IL&T). Ga daarvoor naar www.ilent.nl en kies “melden”, bij ‘rubriek’ kiest u voor “risicovolle stoffen”; bij ‘soort’ kiest u voor “buitengebruik anticoagulantia”, vervolgens kiest u voor ‘nieuwe melding’ en vult u uw persoons- en bedrijfsgegevens in.
IPM-protocol
Op 30 januari heeft LTO Nederland bestuurlijk overleg met het Ministerie van I&M en het Ctgb over het gecertificeerde IPM-protocol. Insteek is om het protocol op een praktische en pragmatische manier in te vullen binnen de bestaande certificeringen in de agrarische sector, waaronder IKB, VVAK en Global GAP.
De Tweede Kamer ondersteunt LTO in dit standpunt en heeft staatssecretaris Mansveld van I&M via een aangenomen motie gevraagd om een IPM-protocol dat niet leidt tot verhoogde administratieve lasten en nalevingskosten. Buitengebruik van rodenticiden is vanaf 1 januari 2017 alleen nog toegestaan als er gewerkt wordt volgens dit protocol.
KBA-bewijs
Vanaf 1 juli 2015 dienen varkenshouders die zelf rodenticiden willen toepassen of aankopen in het bezit te zijn van een knaagdierbestrijdingslicentie, het KBA-bewijs. Varkenshouders die in het bezit zijn van een geldig vakbekwaamheidsbewijs gewasbescherming kunnen het vakbekwaamheidsbewijs
Knaagdierbestrijding Agrarisch bedrijf halen door het volgen van een extra kennisbijeenkomst. Zonder geldig vakbekwaamheidsbewijs gewasbescherming moet een examen worden afgelegd. Op www.erkenningen.nl vind u meer informatie.