Onderzoek haalbaarheid lange staarten
De KDV boeren zijn continu op zoek naar nieuwe manieren om duurzamer te kunnen ondernemen op het gebied van milieu en dierwelzijn. Het couperen van staarten bij varkens staat hoog op de maatschappelijke agenda.
Staartbijten is echter een complex onderwerp met een veelheid aan oorzaken en factoren, dat niet op te lossen is met één simpele maatregel. Goed onderzoek is daarom noodzakelijk, maar voor individuele boeren moeilijk op te pakken.
Samen aanpakken
Dankzij de kracht van de keten kunnen zij dit soort complexe projecten gezamenlijk effectief aanpakken. In de afgelopen jaren hebben de boeren dit onder andere laten zien met het antibioticaproject waarmee het antibioticagebruik binnen de keten aanzienlijk gereduceerd is.
Daarnaast realiseerde de keten met het innovatieproject ‘energieneutrale varkenshouderij’ een energiebesparing van meer dan 40 procent.
Onderzoek op demoboerderij
Dat het onderwerp staartbijten niet alleen een issue is voor de varkenshouderij zelf maar ook voor de afnemers, blijkt uit de steun die Unilever de keten geeft bij dit onderzoek. Het onderzoek start op de demoboerderij van KDV, van varkenshouder Hans Verhoeven.
Dankzij de financiële steun van KDV én Unilever is Verhoeven in staat om het staartbijten op zijn boerderij dit jaar te onderzoeken, om er zo voor te zorgen dat alle boeren uit de hele keten en de gehele varkenshouderij beter inzicht krijgen in de problematiek.
Agrarisch Ondernemer van 2014
Boerderij De Hoeve in Valkenswaard is de demoboerderij van Keten Duurzaam Varkensvlees. Eigenaar Hans Verhoeven (varkensboer en initiatiefnemer van de keten) beproeft op zijn boerderij innovatieve ideeën en concepten ten behoeve van de hele keten.
In 2014 bouwde hij op zijn bedrijf ‘de stal van de toekomst’ met innovaties op het gebied van dierwelzijn en milieu. Vanwege zijn visie, wilskracht en doorzettingsvermogen werd hij in 2014 verkozen tot Agrarisch Ondernemer van het Jaar.