Genetisch gemanipuleerde varkens resistent tegen klassieke varkenspest
Chinese onderzoekers hebben een rapport gepubliceerd waarin ze zeggen aan te tonen dat ze genetisch gemodificeerde varkens hebben gefokt die beschermd zijn tegen KVP. Deze varkens hoeven niet meer te worden gevaccineerd en zouden zo de economische verliezen als gevolg van KVP tot een minimum beperken.
Virus-DNA uitschakelen
Volgens de website Agrarheute hebben de Chinese wetenschappers de genetische editing tool CRISPR-Cas9 in combinatie met de RNA-interferentie (RNAi) gebruikt om KVP-resistente varkens te fokken. Bij organismen speelt RNAi onder andere een rol bij de afweer tegen virussen. De RNAi stopt de ontwikkeling van bepaalde genen. CRISPR en Cas9 spelen beide een aparte rol. CRISPR kan gezien worden als een enorme DNA-bibliotheek met steeds dezelfde korte stukjes van eigen DNA en de ingebouwde stukjes DNA van een agressief virus (het spacer DNA). Cas9 is een schaar die het virus-DNA herkent en het gevaar direct uitschakelt door het virus-DNA kapot te knippen.
Minder dode varkens
Bij de behandelde dieren constateerden de onderzoekers een duidelijk effectieve rem op de ontwikkeling van het KVP-virus. De dieren vertoonden opvallend minder symptomen die gelinkt zijn aan een KVP-virusbesmetting. De genetisch gemanipuleerde dieren remden de ontwikkeling van het KVP-virus duidelijk af en ze vertoonden aanzienlijk minder symptomen die gelinkt zijn aan KVP. Ook het aantal gestorven dieren was beduidend lager. Verder werd de ziekteresistentie overgeërfd aan de nakomelingen van de eerste generatie.
Niet uit te roeien
Aanleiding voor de onderzoekers om te investeren in het toepassen van deze technologie bij varkens is het feit dat ondanks de mondiale strijd tegen KVP, dit virus nauwelijks valt uit te roeien. Volgens het rapport is het daarom slechts een kwestie van tijd voordat het virus ergens weer de kop opsteekt. Daarbij wordt verwezen naar actuele situatie in Japan en Brazilië. Om de veiligheid en de werkzaamheid van deze methode op de lange termijn te kunnen verzekeren, doen de onderzoekers momenteel langetermijnstudies.