Pluim voor innovatief en brandveilig Brabants varkensstalsysteem
Na een grote brand in 2013 die drie stallen verwoestte en waarbij 5.000 varkens omkwamen, ambieerde Kees om de brandveiligste stal van Europa te bouwen. Maar gelijktijdig ook een stal voorzien van een nieuw systeem dat het fijnstof en de geuroverlast drastisch zou beperken. Zo zijn alle roosters brandveilig gemaakt, en door de bouw van extra muren bestaat de stal uit diverse compartimenten. In de hele stal bevindt zich geen enkel stopcontact en de sproei-installatie gaat aan als het in de stal binnen 7 seconden, 5 graden warmer wordt. Bovendien is de waterinstallatie aangesloten op een ander netwerk en stopt niet bij een stroomuitval. De zeugen en blusapparatuur beschikken dus continue over water.
Combinatie van systemen
In de stal worden twee systemen gecombineerd tot een brandveilig en effectief alternatief voor de luchtwasser: mestpannen en mestkoeling. Ter voorkoming van ammoniak worden mest en urine opgevangen in een mestpan en direct gekoeld naar 15 graden. Kees: „We pakken alles bij de bron aan: minder mest in de stal, minder fijnstof en minder ammoniakvorming inclusief bijbehorende geur. Dat is goed voor mens én dier.” De moderne kraamstal heeft meer voordelen. Zo is er veel aandacht voor ventilatie in de stal, en krijgen de varkens (ook bij een stroomuitval) altijd frisse lucht. De energie die vrijkomt bij het koelen van de mest wordt gebruikt voor het verwarmen van de kraamstal en het kantoorpand. Het diervriendelijk werken is ook een belangrijk aspect: de biggen beschikken over meer ruimte en door meer controles en een hogere hygiënestandaard, daalt het antibiotica gebruik.
Leer-werk
In samenwerking met het VPO Oirschot organiseert Van der Heijden regelmatig meeloopdagen. Dan kunnen mensen zelf zien en ervaren of ze in één van de sectoren die de familie bestiert, aan de slag willen. Momenteel runnen drie fulltimers en een medewerker in opleiding het varkensbedrijf. Niet alleen vragen Wilma en Kees aandacht voor het boerenvak, maar ze krijgen ook veel mensen over de vloer. Er is een boerderijterras, vergaderruimte en momenteel wordt gewerkt aan een nieuw recreatieproject. Kees: „De beeldvorming moeten we met zijn allen omdraaien. Als je uitlegt wat je doet en waarom, begrijpen mensen het ook. In de zichtstal vragen ze bijvoorbeeld waarom de zeugen in een box liggen. Dan kan ik uitleggen dat dat te maken heeft met de temperatuurverschillen die zeugen of biggen nodig hebben, met veiligheid en met het mestsysteem. En met zulke uitleg krijgen we steeds meer positieve reacties.”
Nieuwe kansen voor de sector
De Brabantse gedeputeerde Anne-Marie Spierings beloont het varkensbedrijf deze maand met een Agrofoodpluim. In haar visie bieden deze ondernemers de sector perspectief voor de toekomst. Spiering: „De combinatie van mestkoeling en een mestpan is uniek in Nederland. Inmiddels staat dit op de landelijke lijst van toegelaten stallen, waardoor andere ondernemers dit systeem ook kunnen gaan gebruiken. Het is knap dat je zo’n tegenslag als de brand kunt omdraaien naar een grote kans. Ook voor deze ondernemers is het niet altijd gemakkelijk, maar hun positieve en innovatieve benadering verdient absoluut een Agrofoodpluim.”
Tekst: Guus Queisen
Opgegroeid op een gemengd agrarisch bedrijf op een typisch Zuid-Limburgse carréboerderij. Na een financieel/economische opleiding en diverse functies sinds 1985 in deeltijd en sinds 1996 fulltime op freelance basis actief in de landbouwjournalistiek. Volg kritisch alle ontwikkelingen die (in-)direct aan de agrarische sector gerelateerd zijn. Bij Agrio werkzaam voor zowel de papieren als de digitale uitgaven van: Stal en Akker, Pigbusiness, Melkvee en Akkerwijzer.
Beeld: Provincie Noord-Brabant
Bron: Provincie Noord-Brabant