Vleesconsumptie stabiel ondanks 'vega-trend'
Stichting Wakker Dier wil graag de omvang van de vleesconsumptie per hoofd van de bevolking in Nederland weten. Tot en met 2012 werden die data aangeleverd via de Productschappen, maar na de opheffing van de PVE kwam daar een einde aan.
De Wageningse onderzoekers hebben een overzicht gemaakt van de vleesconsumptie over de periode 2005 - 2017. Het totale verbruik van vlees en vleeswaren beloopt in 2017 bijna 77 kilo; vrijwel identiek aan het verbruik in de twee voorgaande jaren. Alleen in de periode tussen 2010 en 2015 was sprake van een lichte daling, van zo'n 79 kilo naar ruim 76 kilo. Sindsdien is die hoeveelheid nagenoeg stabiel, en ligt de vleesconsumptie op het niveau van 2005.
Bijna de helft van de consumptie bestaat uit varkensvlees, met 36,5 kilo. Daarna volgen pluimveevlees (22,1 kilo) en rundvlees (15,4 kilo). Ook deze verhouding is vrij stabiel.
Gat
De onderzoekers constateren dat er veel belangstelling is voor vleesvervangers, vegetarisme en flexitarisme. Veel Nederlanders geven aan meerdere dagen in de week geen vlees te eten en in algemene zin minder vlees te willen eten. Tegelijkertijd vertonen de cijfers nauwelijks tot geen daling. 'Voor dit 'gat' zijn wel hypotheses te formuleren, maar nog geenszins sluitende antwoorden gevonden', aldus het rapport. Conclusie: 'De vleesminderende vraag is minder groot dan zich op basis van 'maatschappelijke beelden en geluiden' laat vermoeden.'
Tekst: Gineke Mons
Gineke Mons (1970) groeide op op een biologisch melkveebedrijf in Gelderland. Na haar studie journalistiek werkte ze 13 jaar bij het Agrarisch Dagblad. Sinds 2008 is ze freelance (landbouw)journalist, met het accent op veehouderij en diergezondheid.
Beeld: Pixabay
Bron: Wageningen Economic Research