Column: Marktmachtsmisbruik werd niet beloond
Er zijn op dit moment geruchten uit Duitsland dat een Nederlandse slachterij maandag zijn prijs wil laten zakken en dat Duitsland dan zal volgen. Dit verhaal was en is mede gestoeld op de zeugenprijs. Tönnies liet namelijk de zeugenprijs vorige week met 9 cent zakken met de bedoeling om de vleesvarkens afgelopen woensdag ook te laten zakken. Maar Tönnies haalde woensdag bakzeil en verhoogde de zeugenprijs weer met plus 5centen. In Nederland werd de min 9 cent graag gevolgd, maar door de verhoging van Tönnies is een duidelijke plus weer op zijn plaats. Marktmachtsmisbruik werd in deze niet beloond.
Redelijk vlakke prijs
Kijken we terug op het afgelopen jaar dan zien we een door het jaar heen redelijk vlakke prijs en men kan zich dan afvragen wat hiervan de oorzaak is. Was de vleesmarkt ook zo vlak of mag de varkenshouder naar andere dingen wijzen, zoals de sterkere machtspositie van slachterijen en retail? Daarnaast was afgelopen jaar te zien dat er steeds meer leveringscontracten met slachterijen werden afgesloten. Door deze contracten weten slachterijen zich week in week uit te verzekeren van een vast aantal varkens waar ze dus geen of weinig moeite voor hoeven te doen. Hetzelfde geldt voor de varkens in concept. Een positieve ontwikkeling voor de slachterijen. Dat zou ook voor de varkenshouders moeten gelden. Leveringscontracten zijn prima voor degenen die dit graag willen, maar hoort hier dan ook niet een varkensprijs bij waar de kostprijs het minimum is? Voor het komend jaar zou hier toch naar gekeken moeten worden.
Meer weerstand
Gezien de rustig kabbelende markt, het feit dat er weinig varkens naar volgend jaar worden doorgeschoven en dat dit het einde van het jaar is, blijft de Boerenvarkensprijs onveranderd op 1,46 staan.
De biggenmarkt begint te stabiliseren. Dit was ook te verwachten, omdat er meer weerstand komt vanaf de koperszijde. Het aantal vleesvarkensplaatsen dat de komende week vrijkomt, is beperkt. Dus is de vraag naar biggen ook minder. Duitsland verhoogt maandag nog een keer en wil dan ook stabiliseren. Spanje houdt het al op onveranderd. Tegen deze achtergrond wordt de Boerenbiggenprijs met een kleine plus van 0,50 euro verhoogt naar 42,50 euro.