Areaal ggo 6 miljoen ha toegenomen
Deze gewassen worden geteeld door 18 miljoen boeren, afkomstig uit 28 landen. Binnen Europa gaat het om 143.016 hectare in Spanje, Portugal, Roemenië, Slowakije en Tsjechië. Verreweg het grootste areaal ggo-gewassen staat in de Verenigde Staten, goed voor 73,1 miljoen hectare.
Opvallend is dat opnieuw ontwikkelingslanden en opkomende economieën gezamenlijk meer genetisch gemodificeerde gewassen telen dan de geïndustrialiseerde landen, schrijft Vilt. Op de tweede plaats staat Brazilië met 42,2 miljoen hectare, nummer drie is Argentinië met 24,3 miljoen hectare.
De belangrijkste ggo-gewassen wereldwijd zijn soja, katoen, maïs en koolzaad.
Maïs MON810
In Europa heeft alleen de gemodificeerde maïs MON810 een toelating. Het areaal van deze maïssoort is in 2014 met 3 procent afgenomen ten opzichte van het jaar daarvoor. Bijna 32 procent van de maïs die in Spanje wordt geteeld is genetisch gemodificeerd.
Hoewel de teelt van ggo-gewassen in Europa zeer beperkt is, vindt de import van deze producten op grote schaal plaats. Maar liefst 56 ggo-gewassen mogen naar de EU worden geïmporteerd en verwerkt in voeding en veevoer, aldus het rapport.
Nieuwe ggo-toepassingen in 2015
Dit jaar staan nieuwe toepassingen en teelten van genetisch gemodificeerde gewassen op stapel, meldt ISAAA in het rapport. Indonesië werkt aan het eerste droogte-tolerante suikerriet. De Verenigde Staten komen met de Innate aardappel, die minder gevoelig is voor stootblauw. Tevens komt het land naar verwachting met ggo-luzerne op de markt.