Eendenkroos als oplossing voor mestprobleem en duurzaam varkensvlees
Eendenkroos kan mest filteren en omzetten naar veevoeder. Dat kan de ecologische voetafdruk van de vleesproductie verbeteren, zo blijkt uit onderzoek binnen het Blauwe Keten-project binnen het Interreg V-programma Vlaanderen-Nederland aan de faculteit Bio-ingenieurswetenschappen van UGent. Veel afvalstromen uit de landbouw bevatten stikstof en fosfor, bijvoorbeeld de restwaters van viskwekerijen of natuurlijk ook varkensmest. Het onderzoek is één van de vele Europese projecten om op zoek te gaan naar nieuwe eiwitbronnen ter vervanging van onder meer soja in veevoeding.
Zeer efficiënte filter
Om te groeien, haalt eendenkroos stikstof en fosfor uit het water. Die voedingsstoffen worden in de plant omgezet in eiwitten die noodzakelijk zijn in voeders. Eendenkroos bevat een hoog eiwitgehalte met een gunstige aminozuursamenstelling. Dat vertaalt zich in een eiwitproductie die hoger kan liggen dan die van in Brazilië gekweekte soja. Eendenkroos is daarnaast een zeer efficiënte filter. Het kan per hectare 1.500 kg stikstof verwijderen. Ter vergelijking: een landbouwer mag volgens de wet maar 170 kg stikstof per hectare toedienen op een veld. Door het mestoverschot te filteren met eendenkroos, is er negen keer minder oppervlakte nodig voor dezelfde hoeveelheid mest in Vlaanderen.
De vertaling van het onderzoek naar de praktijk gebeurt in nauwe samenwerking tussen de Universiteit Gent, het INAGRO landbouw praktijkcentrum en betrokken varkenshouders. Hiervoor is een kleine pilootinstallatie gebouwd bij het Belgische landbouwbedrijf IVACO.
Tekst: Reinout Burgers
Al bijna 25 jaar volg en schrijf ik als journalist onder meer over de varkenshouderij en pluimveehouderij. Twee uiterst boeiende en dynamische sectoren met veel gepassioneerde ondernemers.
Beeld: INAGRO
Bron: INAGRO