Denen moeten vanaf nu verdoofd castreren
Om de castratie goed uit te voeren, heeft de meerderheid van de Deense varkenshouders een cursus gedaan. Volgens het Deense varkenonderzoekscentrum SEGES wordt aanbevolen dat ten minste twee personen per varkensbedrijf een bewijs van bekwaamheid hebben en dus de cursus voltooien om anesthesie te mogen gebruiken.
Soortgelijk effect als bij tandarts
Het middel procaïne heeft volgens de wetenschapper een soortgelijk effect als het verdovingsmiddel bij de tandarts. Voor optimale anesthesie moet de naald twee keer worden ingebracht. Eén injectie per testikel waarbij de naald helemaal tot aan de zaadstreng wordt ingebracht. De truc is om de injecteur langzaam leeg te maken, terwijl de naald wordt teruggetrokken om ervoor te zorgen dat de procaïne netjes wordt verdeeld over de gehele balzak. Na ongeveer 5 minuten is het gebied ongevoelig en kan de daadwerkelijke castratie beginnen. De hele operatie moet binnen 30 minuten na de injectie worden uitgevoerd.
Hoewel de wet nu ingaat, moeten de meeste zeugenhouders nog ervaring krijgen in wat de meest efficiënte werkmethode is, die niet al te veel tijd kost. In het Deense Pig Research Center kost een extra behandeling met de lokale anesthesie ongeveer 0,70 euro per mannelijke big. Dit bedrag neemt af zodra de methode in de praktijk wordt geïmplementeerd. De Deense biggenproducenten moeten documenteren hoe vaak en hoeveel biggen ze castreren.
Duitsland
De Duitse zeugenhouders zouden ook vanaf 1 januari verdoofd moeten castreren, maar een dergelijke wet zou op dit moment grote implicaties hebben voor de zeugenhouderij. Eigenlijke waren zowel varkenshouders, dierenartsen en ook de retail nog niet klaar om een dergelijke wetgeving uit te voeren. De slachterijen werkten er zelfs al naar toe om de prijs van beren sterk te verlagen, omdat men bang was voor een grote stroom van berenvlees die zij niet op de markt konden afzetten. Een sterke lobby heeft ervoor gezorgd dat er nu twee jaar uitstel is en dat er in die tijd praktijkgericht oplossingen komen voor verdoofde castratie.
Isofluraan
Duitsland kiest niet zoals Denemarken voor procaïne, maar voor het middel isofluraan dat eindelijk is goedgekeurd voor biggencastratie. Maar de Bondsdag heeft tot 31 mei 2019 de tijd om een verordening te creëren waarmee boeren isofluraan zelf in het bedrijf kunnen toepassen. Tegelijkertijd moet aan specialistische trainingen worden gewerkt en moeten zeugenhouders klaar zijn om getraind te worden. Daarnaast heeft de Duitse overheid financiële steun aangekondigd voor de aanschaf van inhalatie-anesthesieapparatuur. Ook wil men in Duitsland opnieuw draagvlak creëren voor het gebruik van immunocastratie, omdat dit de meest diervriendelijke methode is.