RVO constateert minder overtredingen bloedmonsters Aujeszky
Varkenshouders zijn verplicht om bij 31 of meer varkens bloedmonsters van hun varkens laten nemen en onderzoeken. Niet iedereen houdt zich hieraan. Maar sinds 2017 zijn de overtredingen voor de bloedmonitoring van de ziekte van Aujeszky gedaald, constateert RVO.
Dwangsom
Met de controle van het bloed zorgt de varkenshouder ervoor dat besmettelijke dierziekten worden voorkomen, zoals de ziekte van Aujeszky. Hij of zij moet elke periode van vier maanden van tenminste drie varkens bloedmonsters laten nemen. Doet de varkenshouder dit niet, dan kan de overheid een last onder dwangsom opleggen. Vervolgens moet de varkenshouder voorkomen dat er opnieuw te weinig bloedmonsters worden genomen, want blijkt bij de volgende controle dat hij zich hier niet aan heeft gehouden, betaalt hij de dwangsom.
Varkenshouders kunnen vrijstelling voor bloedmonitoring aanvragen en krijgen, wanneer in een periode van vier maanden geen varkens (leegstand) of minder dan 31 varkens worden gehouden.
Aujeszky-vrije status
De ziekte van Aujeszky is een besmettelijke virusziekte die grote economische schade kan veroorzaken in de varkenshouderij. Hierdoor is het belangrijk dat gecontroleerd wordt op de ziekte. Nederland is in 1980 begonnen met uitroeien van de ziekte. Op 1 januari 2009 heeft Nederland de officiële status ‘Vrij van Aujeszky’ binnen de EU gekregen. Sinds 2015 controleert de RVO of varkenshouders zich aan de regels voor bloedmonitoring houden.