Varkenshouder Vernooij bij Nieuwsuur over biggensterfte
Nieuwsuur besteedt aandacht aan de biggensterfte, omdat jaarlijks ruim vijf miljoen biggen in de Nederlandse varkensstallen sterven. Ze worden dood geboren of overlijden in de eerste maand omdat ze te licht of te zwak zijn, stelt Nieuwsuur.
In 2009 ontstond ophef over de biggensterfte toen bleek dat sommige biggetjes nog levend in de afvalbak belanden. De politiek eiste actie en toenmalig minister van Landbouw Gerda Verburg (CDA) zei in de Tweede Kamer: „De biggensterfte kan naar beneden en moet ook naar beneden.”
Stuurgroep
De varkenssector richtte een stuurgroep op om de zaak te bestuderen en kwam met een plan van aanpak. Het percentage biggen dat doodgeboren werd of in de eerste maand stierf was destijds 12,8 procent. Nu, tien jaar later, blijkt de biggensterfte juist verder te zijn gestegen in plaats van gedaald.
Volgens de meest recente cijfers (2017) ligt het percentage op 13,3 procent. In 2017 ging het om 5.389.606 biggetjes. Nieuwsuur volgde op de boerderij van varkenshouder Theo Vernooij het korte leven van enkele pasgeboren biggen. In rustige en duidelijke taal omschrijft de Veluwse varkenshouder het probleem van de biggensterfte.
Hoewel de reportage een redelijk evenwichtig beeld geeft, verwacht de POV dat deze aanleiding vormt voor meer partijen en media om aandacht te besteden aan dit onderwerp. Temeer daar Nieuwsuur van mening is dat de varkenshouderij tussen 2009 en nu te weinig heeft gedaan om de biggensterfte te verminderen.
Tekst: Reinout Burgers
Al bijna 25 jaar volg en schrijf ik als journalist onder meer over de varkenshouderij en pluimveehouderij. Twee uiterst boeiende en dynamische sectoren met veel gepassioneerde ondernemers.
Beeld: Gerard Burgers
Bron: NOS