PRRS-diagnose met PCR: wat vertelt het je en wat moet je nog meer weten
PCR is een veelgebruikte test om PRRS-virus aan te tonen. Bij het interpreteren van de uitslag is het belangrijk om rekening te houden met:
- de leeftijd van de onderzochte dieren (zie eerder verschenen artikel);
- het onderzochte materiaal (bloed/speeksel/weefsel/foetussen/nageboorte/staarten/testikels);
- of de dieren zijn gevaccineerd tegen PRRS.
- PRRS-virus is een zeer variabel virus, waarvan het genetisch materiaal continu verandert. Daarom is het belangrijk continu te monitoren. Uw dierenarts kan bij het aanvragen van een laboratoriumonderzoek kiezen uit verschillende PCR-testen: een standaard PCR, een PCR die de hoeveelheid virus meet of een PCR die ook de PRRS-stam opspoort.
Standaard PCR
Bij PCR wordt het genetisch materiaal van het PRRS-virus vermenigvuldigd, zodat het meetbaar wordt. De test is heel specifiek, dus toont alleen PRRS-virus aan. De uitslag van een standaard PCR test is: aanwezig of niet aanwezig.
Real-time-qPCR
Naast een standaard PCR bestaat er ook een variant die de hoeveelheid virusmateriaal meet: de real-time-qPCR. Hoe meer genetisch materiaal aanwezig is, des te sterker het signaal en des te sneller de test een omslag geeft.
Sequentieanalyse - virustypering
Sequentie-analyse, waarbij de volgorde van de stukjes eiwit in het genetisch materiaal wordt ontrafeld, geeft uitsluitsel over de exacte virusstam. Omdat het PRRS-virus heel gevoelig is voor mutatie en recombinatie, zijn zeer veel verschillende stammen ontstaan. Voor de sequentie-analyse worden de meest variabele stukjes van het genoom geanalyseerd om hun verwantschap ten opzichte van bekende stammen te bepalen. De uitslag wordt weergegeven als een percentage van overeenkomst met een of meerdere reeds bekende stammen.
Belangrijkste punten PCR en sequentie-analyse in PRRSv-diagnose
- PCR toont aan- of afwezigheid PRRS-virus aan
- PCR maakt geen onderscheid tussen veldvirus of vaccinvirus
- De kans dat een monster onterecht met ‘virus aanwezig’ wordt bestempeld, is klein
- Onterechte uitslag ‘virus niet-aanwezig’ komt helaas wel voor: ongeveer 3-5% van de huidige veldstammen worden niet gedetecteerd in de commerciële PCR-kits
- Sequentie-analyse maakt onderscheid tussen veldvirus en vaccinvirus
- Sequentie-analyse geeft geen voorspelling van de ernst van de ziekteverschijnselen
- Sequentie-analyse kan niet gebruikt worden om een vaccin te kiezen. De mate van overeenkomst geeft geen verband met de mate van bescherming die men kan verwachten.
- Sequentie-analyse geeft inzicht in de externe en interne bioveiligheid van een bedrijf
- Wanneer twee of meer virusstammen in het monster aanwezig zijn, zal de sequentie-analyse alleen de dominant aanwezige stam weergeven.
- PCR is een relatief dure test. Uw dierenarts kan het beste het nut en de noodzaak van het inzetten van deze onderzoeksmethode in uw bedrijfssituatie inschatten en u onnodige onderzoekskosten besparen.
MM-04308