Minder voedsel gerelateerde zoönosen
Het rapport bestaat hoofdzakelijk uit positieve berichten. De top-3 van voedselvergifitiging veroorzakers campylobacter, salmonella en yersinia hebben allemaal een dalend aantal ziektegevallen op hun naam staan.
Top-3
Campylobacter in voedsel, vooral kippenvlees, heeft voor het eerst in vijf jaar minder mensen ziek gemaakt. Daarmee komt een eind aan een stijgende trend, toch blijft het met 214.779 ziektegevallen de meest gerapporteerde voedselvergiftiging.
Salmonella, vaak veroorzaakt door kippenvlees maar ook door het eten van varkensvlees staat met 82.694 ziektegevallen op een tweede plek. Een daling van ongeveer 8 procent. In het rapport wordt deze positieve evolutie toegeschreven aan de effectieve controleprogramma’s van de lidstaten ter reductie van salmonella in kippenstallen.
Yersinia is de derde meest voorkomende zoönose in de EU. De bacterie wordt vooral aangetroffen in varkens, rund- en lamsvlees maar ook in vis, mosselen, oesters en in rauwe melk. Varkensvlees is volgens het rapport de meest waarschijnlijke verspreidingsbron. In 2013 waren er 6.471 darminfecties te wijten aan deze bacterie, wat bijna drie procent minder uitbraken zijn dan een jaar eerder.
Toenemende problemen
De toenemende problemen met de bacteriën listeria en VTEC, een E.coli-stam die nierfalen veroorzaakt zoals we dat gezien hebben bij de dodelijke EHEC-epidemie in Duitsland, werpen een kleine smet op het rapport. In 2013 is het aantal voedselvergiftigingen door listeria helaas met 8,6 procent toegenomen. Listeria zit al vijf jaar in stijgende lijn.
Het voorkomen van verocytotoxine producerende E.coli, kortweg VTEC is in 2013 met 5,9 procent gestegen. De Europese instanties vermoeden dat VTEC niet zozeer vaker voorkomt bij dieren en in voeding, maar wel dat er beter gerapporteerd wordt sinds de EHEC-uitbraak in Duitsland.