Primeur Belgen: eerste blockchain varkensvlees in winkelschappen
Blockchaintechnologie is in feite het toevoegen van blokjes informatie die door ingewikkelde wiskundige computerberekeningen nooit meer kunnen worden gewijzigd. Fraude of het toevoegen van valse informatie behoort daarmee tot het verleden; bovendien kan iedereen de informatie verifiëren waardoor daadwerkelijk transparantie ontstaat. In het geval van ambachtelijk varkensvlees garandeert blockchain dat het vlees ook daadwerkelijk ambachtelijk is. De retailer komt zo tegemoet aan de steeds groter wordende vraag van de consument naar transparantie in de voedselketen.
Boer tot winkelrek
Om dit mogelijk te maken, bundelde Carrefour zijn krachten met Vinçotte, de grootste keuringsorganisatie van België. Van alle producten met het label ‘Varkensvlees van Weleer’ digitaliseerden ze de keten van boer tot winkelrek. Met behulp van blockchaintechnologie wordt de juistheid van de data gegarandeerd. Voor het eerst krijgt de consument toegang tot kwaliteits- en auditdata die op vraag van Carrefour al gedurende vijftien jaar door Vinçotte worden opgeslagen en beheerd.
Steekproefsgewijze controle
Elke worst of elk stuk vlees van dit merk is individueel traceerbaar. De verschillende schakels in de keten (van de zeugen- en vleesvarkenshouders, het slachthuis, de vleesverwerker tot de logistieke tussenpartijen die het vlees finaal tot in het winkelrek brengen) laden hun data op. Iedereen is daar zelf verantwoordelijk voor en de informatie wordt steekproefsgewijs gecontroleerd op de juistheid van de input door de keuringsinstantie. De verregaande transparantie zorgt voor een zekere druk bij alle ketenpartijen om correct te werken. Tegelijk is het een manier om als haast onzichtbare productieketen achter een voedingsproduct zichtbaarheid te verwerven bij de consument.
Frievar-varken
Niet alleen de varkenshouderij in België is bezig met blockchain; ook in Nederland zijn de initiatieven opgestart. Het Nederlandse Agritech-bedrijf AgOS en ketenconcept Frievar zijn afgelopen zomer met een uitgebreid blockchain-pilotproject begonnen. De twee organisaties willen met blockchain de volledige varkensketen in beeld brengen om hogere kwaliteit en voedselveiligheid te waarborgen. De eerste resultaten van de pilot worden binnenkort verwacht.
Tekst: Reinout Burgers
Al bijna 25 jaar volg en schrijf ik als journalist onder meer over de varkenshouderij en pluimveehouderij. Twee uiterst boeiende en dynamische sectoren met veel gepassioneerde ondernemers.
Beeld: Reinout Burgers
Bron: Vilt.be