Column: Geen vuurwerk op varkensmarkt in nieuwe jaar
De wens is vaak de vader van de gedachte en deze gedachte schreeuwt dat de varkensprijs, na drie maanden op een onveranderd niveau te hebben gestaan, maar weer eens naar boven moet gaan. Het moet toch een keer gebeuren, want ook de slachterijen beseffen dat de varkenshouder aan dit prijsniveau niets verdient.
Het voer wordt namelijk steeds duurder en alleen dit zou al een argument moeten zijn om aan te geven dat de varkensprijs dient te stijgen. Helaas, het gebeurt niet. In ieder geval niet voor de volgende week. Het aanbod is namelijk nog voldoende om de slachthaken voor de komende week te vullen. Gaat er de komende weken dan echt niets gebeuren, roepen varkenshouders? Mijn antwoord daarop is: Ga eens op de stoel van de slachterij zitten, dan heb je het antwoord snel gevonden. De noodzaak voor de slachterijen om de prijs in het huidige evenwicht van vraag en aanbod te verhogen, is er niet. Waarom zouden ze? De varkens komen bijna vanzelf. Wat is dus het probleem? Ga nu weer eens terug in je eigen stoel. Het voer is wel duurder geworden en dat moeten varkenshouders gewoon betalen. Waarom accepteren varkenshouders dat de kosten hoger worden, maar de varkensprijzen niet? Omdat slachterij ons dwingen of omdat varkenshouders zich als gewillige lammetjes naar de slachtbank laten voeren? Waarom worden de varkens dus niet duurder? Ja precies, varkenshouders dwingen de slachterij niet om meer te betalen. De varkens komen immers toch wel. Wat het nieuwe jaar gaat brengen, is dus eigenlijk ook afhnakelijk van hoe varkenshouders zich de komende periode gaan opstellen richting slachterijen. Wat het nieuwe jaar brengt, is toch een beetje wat we er zelf van maken. Cadeaus krijgen we met Kerst en Sinterklaas, maar de rest van het jaar moeten we het zelf ophalen. Door de huidige sfeer van gelatenheid wordt vooralsnog de lijn van het vorige jaar in het begin van 2019 doorgezet en blijft de boerenvarkensprijs onveranderd op 1,46 euro staan.
De biggenmarkt is wel met een positieve noot begonnen, maar niet iedereen wil zomaar meer betalen, want de varkensprijs wil nog niet meebewegen. Het aanbod blijft echter krap, maar door de onveranderde varkensprijs gaat de biggenprijs mondjesmaat naar boven. Boerenbiggenprijs sluit in de tweede week van januari 2019 daarom met een mager plusje van 50 cent af op 43,50 euro.