Avond vol met handel en vlees
De thema-avond Markt en Vlees in Dalfsen begint woensdagavond om 19 uur met een workshop over het uitbenen van een varkenskarkas. Oud-slager en vleesspecialist Ad van Kasteren zal de sessie voor zijn rekening nemen. Hij wil met de workshop de varkenshouder meer inzicht geven wat er met het varken gebeurd vanaf het moment dat het afgeleverd is op het slachthuis.
Geen benul van vleeswereld
Van Kasteren merkt dat er bij varkenshouders veel onwetendheid is over varkensvlees. „Varkenshouders hebben geen benul van de wereld van het varkensvlees. Dat vind ik jammer, zeker omdat beide partijen zo afhankelijk van elkaar zijn.” Omgekeerd geldt volgens hem hetzelfde. „Vleesverwerkers en slagers hebben totaal geen weet van het levende varken op het boerenerf.”
De oud-slager merkt in het veld dat zowel producenten als consumenten zoekende zijn. „Het varkensvleesassortiment moet onderscheidend zijn. Als we het alleen terugvinden op ons bord dan redden we het niet, we moeten meer aan marketing doen.”
Nationale Biggenadviesprijs
Gastspreker is Jan Vernooij, hij is vleesvarkenshouder en samen met zijn echtgenote Anny en chauffeur Jan van Mourik vormt hij het team van Varkenshandel de Heer. Hun zoon Theo is verantwoordelijk voor de 6.800 vleesvarkens.
Vernooij van Varkenshandel de Heer is groot voorstander van één door de hele sector gedragen transparante biggenprijs. Samen met drie andere handelaren is hij het gezicht achter het plan om een nieuwe biggennotering te lanceren. Om meer sturing in de varkensmarkt aan te brengen willen ze de Nationale Biggenadviesprijs nog dit voorjaar lanceren. „We moeten af van de huidige ondoorzichtige hoge toeslagen.”
De avond wordt afgesloten met de bedrijvencarrousel. Tijdens de bedrijvencarrousel gaan varkenshouders in gesprek met de GD, Handelshuis Schuttert en Zoetis.
Tekst: Ruben van Boekel