Honderd dagen Hogan
In een recente bijeenkomst met de Europese pers gaf Hogan aan waar hij zich op wil richten. Ten eerste is dat een vereenvoudiging van het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid. Samen met Frans Timmermans wil hij het aantal regels waar boeren mee te maken hebben terugdringen.
„Maar”, stelde hij, „dat is een gezamenlijke inspanning, niet enkel een zaak van Brussel. Lidstaten moeten hier zelf net zo goed aan bijdragen.” Daarnaast wil hij kijken naar de verdeling van de opbrengsten in de keten, en ervoor zorgen dat een groter deel daarvan bij boeren terecht komt.
Voor 'zijn' boeren in de bres
Hogan maakte verder duidelijk voor ‘zijn’ boeren in de bres te springen. Een voorbeeld daarvan zijn de TTIP-onderhandelingen met de VS. Hij zei ervoor te zorgen dat de Europese voedselstandaarden daar niet onder druk komen te staan. „Als de VS niet met onze standaarden instemt, dan hebben we geen deal”, zei hij. „Zo simpel ligt het.”
Hogan ziet de Europese voedselstandaarden als een concurrentievoordeel in een wereld waar de vraag om voedsel verder groeit. “Wij zijn een efficiënte en concurrerende producent van kwaliteitsvoedsel”, stelde hij, “en dat geeft ons een voordeel in de internationale markt.” Een voordeel dat Europa volgens hem niet moet verkwanselen in een handelsakkoord met de VS.
'Echte landbouwcommissaris'
Nederlanders die met Hogan te maken hebben, zijn positief over hem. „We hebben weer een echte landbouwcommissaris”, zegt Albert Jan Maat, die Hogan nu een keer of vijf heeft gesproken. „Hij steunt onze inspanningen voor een betere positie van de boer in de keten en zet zich ook in voor het economisch belang van de landbouwsector.”
Maat ziet ook dat Hogan staat voor zijn zaak, meer dan zijn terughoudende voorganger Dacian Ciolos. Hoewel Hogan nog geen tijd heeft gehad om een beleid neer te zetten, vindt de LTO- en COPA-voorman dat de toon van Hogan in ieder geval goed is.
Ook Jan Huitema is over Hogan te spreken. „Hij staat voor de boeren en laat zich niet opzij zetten”, vindt de VVD-europarlementariër. Daarbij, zegt hij, heeft Hogan een goede mindset. Hij is marktgericht en wil de bureaucratie terugdringen – precies wat Nederland nodig heeft.”
Lijkt een Nederlander
CDA-politica Annie Schreijer-Pierik ziet dat ook. „Hogan is een ondernemer”, vindt ze. „Hij weet hoe je moet schakelen.” Pierik prijst de pragmatische aanpak van de Eurocommissaris.
„Bij hem stopt het niet als een wet is geaccepteerd. Hij let – bijvoorbeeld bij Natura2000 – op de knelpunten die zo’n wet veroorzaakt en kijkt dan hoe die kunnen worden opgelost.” Ze glimlacht even. „Hij zou wel een Nederlander kunnen zijn.”