'Redeneer en denk zoals tijdens varkenspest'
Meindert van den Hengel heeft een vleesvarkensbedrijf met 5.000 dieren in Scott (Ohio). Samen met zijn gezin emigreerde hij begin 2008 naar de Verenigde Staten. Voor zijn vertrek had hij in Stolwijk (ZH) een varkenshandel met transport. Hij maakte de varkenspest in Nederland van dichtbij mee. Afgelopen jaren maakte hij nagenoeg hetzelfde mee met de uitbraak van het PED-virus in de VS en Canada. Als belangrijkste advies wil hij nu aan de Nederlandse varkenshouder meegeven: „Beredeneer en denk zoals tijdens uitbraak van de Klassieke Varkenspest.”
Slachtrijpe dieren
De emigrant ziet dat de Amerikaanse sector lering heeft getrokken uit de verwoestende impact van het virus vorig jaar en in 2013. „In Amerika zijn ze er van teruggekomen om alle dieren bij een uitbraak bewust te besmetten. Op een strikte interne en externe biosecurity wordt nu gehamerd.”
Nadat vorig jaar het virus niet leek te stoppen op Amerikaanse zeugenbedrijven, zijn er dit jaar volgens de Nederlander veel minder nieuwe gevallen van PED. De meeste nieuwe besmettingen zijn nu juist vleesvarkensbedrijven. „Zeker de slachtrijpe dieren testen nu positief. Het vermoeden bestaat dat veel slachtplaatsen en verzamelplaatsen de bron van infectie zijn.” Hij adviseert de Nederlandse sector om hier alert op te zijn. „Wie zegt dat bij jullie de slachtplaatsen geen besmettingsplaats zijn?”
Besmetting via bloedplasma
Volgens Van den Hengel heeft bloedplasma een belangrijkere rol gespeeld bij de verspreiding van het diarreevirus in zijn continent. „Voor bloedplasma gebruiken ze bloed wat vrijkomt bij het slachtproces van het varken. Bloedplasma wordt verwerkt in speciale voeders voor gespeende biggen. Als ze bloedplasma 100 procent goed verwerken is het veilig. Maar door het kleinste foutje kan er toch weer een besmetting plaats vinden via het bloed. Wij zijn daarom op ons bedrijf gestopt met voer waar bloedplasma in is verwerkt.”
Een exacte verklaring voor de daling van aantal besmette bedrijven in Amerika heeft Van den Hengel niet. „Wellicht komt het door de aangepaste en strikte werkwijze rondom bloedplasma, of transporteurs en varkenshouders zijn hygiënischer gaan werken. Niemand kan het precies vertellen. Er zijn hier ook nog steeds meer vragen dan antwoorden over het PED-virus.”
Zijn hoop is dat de sector alert en secuur blijft. „Al die verkeersbewegingen in de varkenshouderij blijven gevaarlijk, omdat je besmette bedrijven met elkaar verbindt.” Want volgens hem is het virus niet minder agressief geworden. „Er is minder virus aanwezig in het milieu, maar de besmette gevallen worden nog even erg geteisterd.”
Tekst: Ruben van Boekel
Beeld: Familie Van den Hengel