EP stemt voor etikettering verwerkt vlees
Het Parlement wil daarmee het vertrouwen van de consument in voedselveiligheid weer herstellen na de schandalen met paardenvlees en ander voedsel. De resolutie is goedgekeurd met 460 stemmen voor, 204 tegen en 33 onthoudingen.
Onder andere Bas Eickhout, Europarlementariër voor GroenLinks, stemde voor. „Elke consument heeft het recht om te weten waar het vlees uit zijn erwtensoep of diepvrieslasagne vandaan komt”, vindt hij. Maar velen zijn het niet met hem eens. „Als een producent denkt dat het vermelden van de herkomst goed is voor zijn marktpositie moet hij dat vooral doen”, zegt EP’er Peter van Dalen. Maar hij vindt dat je de manier waarop de vleesindustrie marketing bedrijft niet verplicht moet stellen.
Fraude niet voorkomen
Ook wijzen velen erop dat deze resolutie fraude niet voorkomt. „Als iemand paardenvlees voor rundvlees wil verkopen, houdt een etiket hem niet tegen”, meent VVD’er Jan Huitema. Van Dalen wijst erop dat de paardenvleesfraude juist plaatsvond bij rundvlees, waar de etikettering al geldt.
Daarnaast gaat de resolutie in tegen het voornemen van de Europese Commissie om regelgeving terug te dringen. Vandaar dat CDA-europarlementariër Esther de Lange op twitter onmiddellijk na de stemming liet weten: „Voedselfraude voorkom je door op te dringen tegen fraudeurs, niet door boeren/bedrijven plat te slaan met onnodige regels.” Partijgenote Annie Schreijer meldde op hetzelfde medium: „Vleesetiket op levensmiddelen is onzinnig, ondoenlijk en onnodig.”
De aangenomen resolutie is niet-wetgevend. Dat betekent dat het Parlement de resolutie naar de Commissie stuurt. Deze laatste besluit dan of ze de resolutie ook omzet in wetgeving.